מיזם חברתי / עמותת חמניות

הדר קס, בת 23 מתל אביב, יזמית, מייסדת ומנכ׳׳לית של עמותת חמניות, עמותה המספקת מענה רגשי ליתומים ויתומות בישראל. את העמותה פתחה הדר בגיל 16, לאחר שאביה נהרג בתאונת דרכים.

"עמותת חמניות נוסדה כדי לספק מענה רגשי ומקום ליתומים ויתומות בישראל. כיום העמותה מספקת מקום עבור ילדים ונוער שאיבדו את אחד או את שני ההורים שלהם. העמותה פועלת בפריסה ארצית ומייצרת במקביל שינוי מדיני, חברתי ותודעתי כלפי יתומים, גם דרך מחקרים בנושא היתמות והפקה של דו׳׳ח היתמות הראשון בישראל."

הדר קס עמותת חמניות
הדר קס, צילום: ניר סלקמן, אוהד ארידן.

מה המיזם שלך?

"בעמותת חמניות אנחנו דואגים לליווי וטיפול רגשי לאותם ילדים. יש לנו מערכים ותוכניות שהוקמו על ידי אנשי טיפול מקצועיים מטעם העמותה. המסגרת שאנחנו מספקים כיום עובדת במתכונת של פגישות שבועיות ליתומים ויתומות, ולמפגשים דו שבועיים עם האלמנים, האלמנות והאפוטרופוסים. העמותה קיימת משנת 2018, ופועלת בשלושה תחומים: תוכנית הגיל הרך (לגילאי 4-6), תוכנית נעורים (לגילאי 7-18) ותוכנית ליווי להורים ואפוטרופוסים."

מאיפה הרעיון – איך המיזם התחיל?

"ייסדתי את עמותת חמניות מתוך חווית היתמות האישית שלי. הייתי בת 14 כשאבא שלי נהרג בתאונת דרכים בצומת שבין הוד השרון לכפר סבא. הוא רכב על אופניים כשמשאית פגעה בו והותירה אותי ואת שני אחיי יתומים מאב. מעבר לעובדה שאיבדתי את אחד האנשים היקרים לי מכל, הרגשתי שמשהו ממני נשאר מאחור. הפכתי להיות הילדה שאיבדה את אבא שלה, זו שאף אחד לא יבין. התחושות האלה הובילו לבדידות עצומה שהשאירה אותי מרוחקת מכל בני גילי."

"אחרי שנתיים של טיפול פסיכולוגי, בשנת 2016 הצטרפתי לארגון lead  – המסלול לפיתוח מנהיגות בישראל ובתמיכתו הקמתי בגיל 16 בלבד את פרויקט חמניות, שלימים הפך לעמותה. מטרתו של הפרוייקט הייתה לחבר בין ילדים ובני נוער יתומים ויתומות לצורך תמיכה וליווי בתוך האובדן במתכונת של חונך-חניך. חמניות מבחינתי מגשימה את החזון בכל יום, בכל פעם שאנחנו מצליחים לגעת במישהו שחווה אובדן של הורה, אני מרגישה שגם חלק בי מתרפא. חמניות זה המקום הבטוח שלא היה לי,  זה שמאפשר לילדים לדבר על הכל ובגלוי. הילדים אצלנו מדברים על כדורגל, על היום שהיה בבית הספר, על החג הקרוב שמגיע וגם על היתמות וההתמודדות בתא המשפחתי שהשתנה. הכל קורה במרחב פתוח, בזמן שלהם."

כמה זמן בשבוע את משקיעה בו?

"חמניות היא מרכז חיי. בגלל שמדובר בפרויקט שנולד מתוך חוויה אישית שלי, אני מרגישה מחוברת ומחויבת אליו ומשקיעה בו את רוב המאמצים שלי."

מה זה אומר מבחינתך ביום יום?

"זה אומר שלמרות שחמניות ממלא את רוב היום שלי, אני לא מרגישה שאני עובדת בזה. כל יום הוא קריטי בשבילי, בכל יום אנחנו עושים עוד כמה צעדים לכיוון המטרה. לייצר התייחסות עבור אוכלוסייה שלא זוכה לה באופן טבעי זה קשה ואי אפשר להוריד את הרגל מהגז. אני עדיין לומדת איך לעשות 'סטופ' ולהצליח לשלב בין חמניות לתחביבים שלי. אני מאוד אוהבת יוגה ומנסה לתרגל יותר אבל יש לי עדיין בעיה בלשים לעצמי גבול בין חמניות לבין מה שמעבר. אין מי שעושה את זה קל יותר עבורנו, ואוכלוסיית היתומים בישראל לא מטופלת מספיק בגלל שאין את תשומת הלב לאותן משפחות. אני כאן כדי להשקיע את כל מה שאני יכולה למען המטרה ולפעמים זה יכול להיות אינטנסיבי."

הדר קס עמותת חמניות

למה המיזם חשוב בעינייך?

"בחמניות הכל מאוד מחובר לחוויה אישית שלי וגם של מי שלוקח חלק בעמותה. גם המתנדבים שלנו הם יתומים והם יודעים שהם מספקים תמיכה שלפנינו לא הייתה. יש בארץ 32 אלף יתומים עד גיל 18 ורק אלפיים מתוכם מקבלים מענה ממשרד הביטחון. יש עוד שלושים אלף ילדים ובני נוער שמחכים לנו. בלי חמניות אין להם שום מענה. הסיכוי שלהם לפתח בעיות חברתיות, דיכאון וריחוק הוא גבוה פי שניים מילדים שאינם יתומים. הם אותם בני נוער שמשרד החינוך מגדיר כ'נוער בסיכון', אבל הם שקופים, כי לא ניתנים להם שום תמיכה ושום מענה."

האם זה המיזם הראשון שלך?

"כן, חמניות זה המיזם הראשון שלי ואני מאוד מאוד גאה בו. הקמתי אותו בגיל מאוד מוקדם, וידעתי שאם לא אני – אף אחד אחר לא יעשה את זה."

יש משהו שהיית רוצה להגשים במסגרת המיזם?

"החזון של העמותה הוא להפוך בית ליתמות באמצעות הרחבת המענה הניתן ליתומים, יתומות, אלמנים ואלמנות במדינת ישראל דרך תוכניות מצמצמות סיכון. מעבר לזה, הייתי רוצה לדעת שבזכות העמותה, יתומים שצריכים את התמיכה – ידעו איפה הם יכולים למצוא אותה."

האם יש משהו שהיית רוצה להגשים באמצעות מיזם אחר בעתיד?

"מעבר לילדים שאיבדו את אחד או את שני ההורים ומעבר לתמיכה באלמנים ואלמנות, שחשוב לי מתוך החוויה שאני עברתי, אני נחשפת עם השנים לעובדה שגם אחים שכולים לא מקבלים מספיק מענים ותמיכה. הייתי רוצה שהמיזמים שאני עוסקת בהם לא יהיו כאלה שקשורים לאובדן ואבל אבל משהו בי לא יכול לחיות עם הידיעה שיש ילד עצוב שמרגיש שאף אחד לא מבין אותו בגלל גורל השכול שנכפה עליו."

איך אפשר לקחת חלק במיזם ואיך יוצרים קשר?

"יש לנו תוכנית התנדבות בחמניות שפונה בעיקר ליתומים.ות בוגרים.ות (מעל גיל 24). המתנדבים שלנו הם חלק משמעותי בתהליך שעוברים הילדים.ות ובני הנוער מאחר ולצד זה המתנדבים עוברים בעצמם גם תהליך אישי ומשמעותי. ההתנדבות בחמניות מיועדת לגיל 24 ומעלה, במרכזים הפרוסים ברחבי הארץ, במטה העמותה, בעבודה ישירה עם יתומים ויתומות וכן בתפקידים משמעותיים מאחורי הקלעים. רוצים להצטרף אלינו? היכנסו לאתר חמניות וצרו אתנו קשר."

תגובה או חוויה מרגשת שהייתה לך כחלק מהעבודה על המיזם

"יש ילדה בשם דניאל, שנכנסה לי ללב, היא בת 17 כיום והיא איבדה את אימא שלה מסרטן כשהיא הייתה רק בת תשע. אבא שלה הציע לה להצטרף לעמותה לפני ארבע שנים ולקח לה זמן להשתכנע. לשמחתי אחרי פעילות אחת היא התאהבה והיום היא אומרת שזו אחת ההחלטות היותר טובות שקיבלה בחיים. היא אומרת במפורש שהעמותה הצילה אותה, העניקה לה ערכים ובעיקר ביטחון שאימא שלה היא חלק ממנה ותמיד תהיה איתה והיא כבר לא מסתירה אותה. הכי מרגש היה לראות את דניאל גדלה בעמותה, מגיעה אליה כילדה צעירה, שלוש שנים אחרי שאיבדה את אמא שלה והופכת לנערה בעלת ביטחון, כזו שיודעת לחלוק גם את התחושות הקשות ביותר וגם את הזיכרונות הכי נעימים מאימה."

הדר קס עמותת חמניות

במדור מיזם חברתי מתפרסמות כתבות על מיזמים חברתיים בתחומים שונים – בואי להכיר את המיזמים ואת מי שעומדים מאחוריהם. היכנסו לקרוא כתבות קודמות במדור על מיזמים: חיבוק – מפגש סיפור חברתי / עוגה לשבת / אבנים עם לב אדם / הלב אפריקה / HELPI / ספרים ומצילים / מתלבשות / קבוצת שורשים / עבודה שווה / מתנות קטנות

מכירות מיזם חברתי מעניין? ספרו לי עליו!
מוזמנות להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

חדש!!! הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה