עמותת "קבוצת שורשים" פועלת בעזרתם של מאות אנשים שפועלים ומנדבים את מיטב כישוריהם, קשריהם ויכולתם למען מטרה משותפת שנועדה להעניק חום, אהבה ואכפתיות לאנשים שחיים בקרבנו ומצוקתם נשמטת מסדר היום הציבורי.
תמי שכנאי נולדה בתל אביב ועד היום חיה בעיר. בעברה חיה שש שנים באיטליה ועבדה כיצואנית של מוזיקה אלקטרונית לעולם. כשחזרה לארץ המשיכה לעבוד בתחום המוזיקה שהיה רובו גברי. עבדה גם במפלגת הירוקים בתחום ריכוז מתנדבים ולקחה חלק בפעילויות שונות למען איכות הסביבה ובעלי חיים. מאמינה בפחות דיבורים ויותר מעשים ומתחברת לא.נשים כאלה – אנשי עשיה ומילה.
כמה מילים על המיזם
"הקמתי עמותה שעוזרת לאורך השנה באמצעות מיזמים נקודתיים לקשישים עריריים, ביניהם ניצולי שואה ומשפחות נזקקות בתל אביב – יפו. לעמותה אין משרד וכל הפעילות נעשית מהבית שלי ושל חברי הקבוצה שמתנדבים למטרה בזמנם החופשי. אין עובדים בשכר בעמותה חוץ ממני וכל מי שקשור לעמותה מתנדב/ת כולל רואת החשבון, מנהלת החשבונות, עורך הדין, אחראיות המתנדבים/ות וכל מה שמסביב לעמותה – הכל בהתנדבות."
"החבילה הראשונה שמסרתי היתה בשנת 2000 לזוג קשישים עריריים ומאז זה צמח והגיע ל 1,000 בתים פעמיים בשנה, בפסח וראש השנה. בין לבין אנחנו מחלקים שמיכות פוך ותנורים, משלמים חשבונות חשמל לקשישים בינואר / פברואר על מנת שיוכלו להתחמם, קונים תחפושות ומשלוחי מנות לילדים בפורים, משתתפים בפרויקט בר/בת מצווה עם קניית תפילין לילדים, מחלקים תלושי מזון לקשישים ועוד פרויקטים על פי הצורך."
מאיפה הרעיון – איך המיזם התחיל?
"בפסח שנת 2000 הלכתי פעם ראשונה עם חבילה ענקית לזוג קשישים, מפגש ששרט אותי רגשית. פגשתי פנים אל פנים את העוני, החולי, והקושי העצום שמתלווה לגיל הזה, במיוחד כשנשארים עריריים וכשמתחילים להיות שקופים ומפסיקים להיות רלוונטים מול החברה שממשיכה קדימה. אחרי המפגש שטלטל אותי החלטתי להמשיך ולתת חבילה כל חג. מישהי שמעה על המחווה שלי וביקשה ממני לתת חבילה בשמה בחג הבא. אחרי שראיתי את המצב היה לי קשה לסרב והסכמתי. עוד אנשים פנו ומצאתי את עצמי עם ארבע חבילות. בחג הבא זה גדל וכך משנה לשנה זה הפך לפרויקט גדול שאילץ אותי לפתוח עמותה."
כמה זמן בשבוע את משקיעה בו?
"כמה שצריך. בעבודה כזו אין שעות מוגדרות וזה תלוי בפרויקט שאנחנו עובדים עליו באותו הזמן."
מה זה אומר מבחינתך ביום יום?
"הרבה חמצן לריאות ולנשמה. מסאג' ללב. לצערי קורות פה עוולות ושחיתויות על בסיס יומי. הציבור ברובו די אדיש, וכפעילה חברתית שיודעת שכדי לתקן צריך לקום ולעשות, אני מאוכזבת שהעם רדום ושהשיסוי והפילוג הצליחו. לעשות למען מחזיק אותי שפויה ומחויכת. אני נכנסת לבועה שלי, של עשיית הטוב והמחבר, וזה עוזר לי להמשיך עם הרבה סיפוק ושמחה ביום יום. אם יש שבוע שהעשיה הפרונטלית מצומצמת, אני מייד מחפשת עוד רגע כזה כדי לאזן לעצמי את הנפש."
למה המיזם חשוב בעינייך?
"המיזם שלי מביא תרומה לקהילה בכך שהוא מאפשר לאנשים לתת ולהתאחד למען המטרה ובמקביל עוזר לקשישים שלצערי נשארו שקופים. התגובות של הקשישים בכל פעם שאנחנו מגיעים פשוט מרגשות. אנחנו מקבלים תגובות דרך העובדות הסוציאליות, תגובות שמעלות דמעות ומזכירות לי שוב ושוב כמה חשוב שנמשיך לתמוך בהם. לפעמים אני מתעייפת ורוצה להפסיק אבל כשאני רואה את כל האור שהעמותה מאפשרת למתנדבים/ות, לתורמים/ות ולקשישים/ות אני מתקשה לעצור, למרות שזה מאוד מאתגר לתפעל עמותה בלי משרד, בלי עובדים, בלי רכב עמותה. צריך הרבה כוחות ואורך רוח להתחיל מאפס כל מיזם מחדש. מזלי שיש סביבי חברי עמותה שמאוד מחוייבים ונותנים גיבוי ותמיכה לאורך השנה למרות שהם עובדים ומתחזקים חיי משפחה. העמותה היא בדי אן איי של כל החברים בה ומרגישים את זה דרך העשייה. אנחנו מקבלים המון פידבקים חיוביים מעובדות הרווחה והקשישים."
האם זה המיזם הראשון שלך?
"היו לי מיזמים אחרים בעבר אבל זה המיזם החברתי הכי ארוך ועם הכי הרבה מחוייבות עד היום. אני מאמינה שכשמשהו בוער בך, צריך לקום ולעשות."
יש משהו שהיית רוצה להגשים במסגרת המיזם?
"הייתי רוצה להכניס יותר למודעות את נושא הקשישים. כולנו נהיה קשישים ואם לא נדאג לשנות את הדרך בה אנחנו מתייחסים לנושא זה עוד עלול להגיע אלינו. ממפגש עם קשישים רבים למדתי שלא לעולם חוסן. רבים מהם היו במצב טוב לפני שהפכו ברגע אחד לנזקקים."
האם יש משהו שהיית רוצה להגשים באמצעות מיזם אחר בעתיד?
"הייתי רוצה לחבר בין ערבים ליהודים או בין קבוצות ששונאות אחת את השניה. שנאה לשם שנאה זה משהו שמכווץ אותי ולפעמים מדיר שינה מעיניי. אני מתהפכת בלילה וחולמת על מיזמים ומקום מחובר ואוהב – רק שצריך כסף לכל הרעיונות שלי ואת זה אין לי. אם היו לי את המשאבים הייתי עפה מבלי לחשוב כמה זמן זה גוזל ממני, כי מבחינתי זו מתנה להפוך את העולם למקום טוב יותר, ואין לי תחושת זמן או עייפות כשזה קורה. לפעמים אני לא מבינה למה נולדתי למקום שבו יש גזענות, שנאה ,ואלימות כשהנפש שלי לא בנויה ולא מצליחה להכיל רוע אנושי."
איך אפשר לקחת חלק במיזם ואיך יוצרים קשר?
"ניתן ליצור קשר דרך האתר, האינסטגרם ודף הפייסבוק שלנו."
תגובה או חוויה מרגשת שהייתה לך כחלק מהעבודה על המיזם
"יש כל כך הרבה רגעים כאלה ואולי בעיקר החיבוק, הדמעות והנשיקות של הקשישים. הם מאוד מתרגשים מהעובדה שאנחנו מגיעים חבילה ענקית ומכובדת וזר פרחים. אנחנו אף פעם לא מוותרים על הפרחים שהם המזון לנשמה."
במדור מיזם חברתי מתפרסמות כתבות על מיזמים חברתיים בתחומים שונים – בואי להכיר את המיזמים ואת מי שעומדים מאחוריהם. היכנסו לקרוא כתבות קודמות במדור על מיזמים: חיבוק – מפגש סיפור חברתי / עוגה לשבת / אבנים עם לב אדם / הלב אפריקה / HELPI / ספרים ומצילים / מתלבשות
מכירות מיזם חברתי מעניין? ספרו לי עליו!
מוזמנות להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com
חדש!!! הספר פינה משלך
סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...
עולם של נשים, פינות והשראה מחכה לך ממש כאן במגזין מיס מנדלה
הצטרפי לרשימת התפוצה ואשמח לשתף אותך בכל מה שקורה במגזין
*מבטיחה לא לשלוח ספאם
תודה שנרשמת. בקרוב תקבלי מייל לאישור הרישום.