מיזם חברתי / עבודה שווה

מיכל מטס-ליטמנוביץ, יזמת ומנכ"לית "עבודה שווה", היא יועצת עסקית ויזמת חברתית לקידום שוויון מגדרי בשוק התעסוקה, מומחית בניהול ושיווק עסקי-חברתי, מתנדבת ופעילה חברתית לקידום נשים מזה שנים רבות, בעבר הובילה עסק בבעלותה בתחום המזון האורגני, ולאחר מכן פנתה לייעוץ עסקי, תוך התמחות בשיווק וברשתות החברתיות.

"עבודה שווה" נוסדה בשנת 2018 במטרה לייצר מציאות חברתית חדשה, שתאפשר לשני המינים קריירה ומימוש מקצועי לצד חיי משפחה ופנאי מספקים ומסייעת לארגונים במגזר הפרטי והציבורי לאמץ נורמות וכלים מעשיים בדרך לגיוון, איזון, הכלה ושוויון הזדמנויות.

מיכל מטס-ליטמנוביץ מיזם עבודה שווה

צילום: עמרם כהן

מה המיזם שלך?

"עבודה שווה – קידום שוויון מגדרי בשוק התעסוקה ומערכת EQUALIFY, התו השווה לארגונים. עבודה שווה נרשמה כארגון רשום (חברה לתועלת הציבור) בנובמבר 2018. קהל היעד כולל ארגונים עסקיים, ממשלתיים וחברתיים, והנהנים הם נשים וגברים, משרד הכלכלה זרוע העבודה, משרד האוצר והמשרד לשירותים חברתיים."

מאיפה הרעיון – איך המיזם התחיל?

"המיזם החל אצלי לפני שנים. גדלתי במשפחה מושבניקית שורשית, ואנחנו כילדים בבית היינו שווים – אחיותיי ואחי (עבדנו כולנו במטעים ובשדות), או שלפחות תפסתי אותנו ככאלה. ההורים דרבנו אותנו להישגיות והצלחה היכן שנבחר ללכת, ואני בחרתי ללמוד במגמה ביולוגית-כימית. לצבא התגייסתי ושירתתי בתפקיד משמעותי בתוך העיר עזה, ולאחר השחרור והטיול שלאחר הצבא, בחרתי ללמוד ארכיטקטורה, אך בסופו של דבר נושא היזמות משך אותי יותר. הצטרפתי ובפועל ניהלתי עסק משפחתי ומאוחר יותר, לאחר שילדתי את ילדתי הצעירה החלטתי לחזור ללימודים והצטרפתי ללימודי ייעוץ עסקי ואחריהם ניהול ושיווק למנהלים. הלידה האחרונה העלתה בפני דילמות רבות, האם להיות אשת קריירה או להישאר עם ילדי בבית. שניהם היו חשובים לי מאוד."

"תוך כדי חופשת לידה התקבלתי לתכנית מדהימה של ארגון יזמיות יחד עם GOOGLE CAMPUS FOR MOMS לנשים בחופשת לידה וסטארטאפים. שם נחשפתי לכמות הנמוכה כל כך של סטארטאפיסטיות בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט. הצטרפתי לעוד תכנית שהקפיצה אותי כמה צעדים קדימה: 'סדר חברתי חדש', תכנית של ויצו למנהיגות הפוליטיות והחברתיות של המחר. שם פגשתי נשים מופלאות שחלקן שותפות משמעותיות מאוד עד היום ב'עבודה שווה'."

"את יוזמת המיזם שותפתי עו"ד טלי בראל-הס הכרתי באותם כנסים רבים שנהגתי להגיע אליהם. היא חיפשה שותפה, ואני חיפשתי חלום להגשים. החיבור בינינו היה מידי. המיזם היה עדיין בחיתוליו ובנינו יחד חברה ממש. הרעיון למיזם התבסס על פרסומים של חוקרת מהרווארד בשם פרופ' אייריס בוהנט, שדיברה על איך שקיפות מידע מייצרת שינוי. פה מדובר על הנושא המגדרי. השלב הבא שלנו היה להעלות מספר סקרים לרשתות החברתיות. קיבלנו אלפי נתונים, ואיתם בנינו את המוצר."

כמה זמן בשבוע את משקיעה בו?

"אני משקיעה ב'עבודה שווה' את כל זמני ה'חופשי', זה ה- DAY JOB ולפעמים גם ה- NIGHT JOB שלי."

מיכל מטס-ליטמנוביץ מיזם עבודה שווה
צילום: ערן סיבוני

מה זה אומר מבחינתך ביום יום?

"זה אומר לשבת כל סוף שבוע ולקבוע את הלו"ז של שבוע הבא. כולל פגישות ומשימות שיש בשוטף. יש גם לא מעט בלת"מים. שאני נאלצת למלא. לעבודה שווה כ- 50 מתנדבות ומתנדבים, כולם מדהימים (ואמנם אני לא אובייקטיבית, אבל אני לגמרי מאמינה בזה), אנשי ונשות מקצוע מעולים במגוון תחומים שעבודה שווה מתעסקת בה: מגדר, מש"א, גיוס עובדים, ייעוץ ארגוני, PEOPLE ANANLYTICS, שיווק , עסקי ופיתוח מוצר ועוד. עם חלקםן יש לנו פגישות שבועיות שוטפות. אני משתדלת מאוד כבעלת מודעות לנושא לאפשר לעצמי איזון בית-עבודה , אבל לא תמיד מצליחה. את הפגישות אנחנו משתדלים לקבוע כשנוח לכולםן."

למה המיזם חשוב בעינייך?

"אני חושבת שהמיזם הזה יכול לשנות את החברה הישראלית כולה. אם זה מבחינת תפיסת נשים כעובדות ומביאות ערך כלכלי רב לארגונים, או כשינוי בכל המאזן המשפחתי, שבישראל הוא עדיין מאוד מגדרי, אם זה בהבנה שגברים ונשים הם חלק מהכלכלה הישראלית וגם חלק מגידול ילדיהם וטיפול בילדיהם. ואם זה הערך הכלכלי-חברתי הענק שיביא למדינה כולה. תשלום יותר מיסים, פחות נזקקות לשירותי רווחה, פחות שחיקה של עובדים ועובדות ויותר תחושת מסוגלות ומרוצות, וכן ירידה משמעותית באלימות בחברה בכלל וכלפי נשים בפרט."

האם זה המיזם הראשון שלך?

"זהו אינו המיזם הראשון שלי אבל סדר הגודל שלו הוא המשמעותי ביותר. בעבר ייעצתי לעסקים של נשים ולסטארטאפים, ואני עדיין עושה את זה כשמתאפשר לי, בהתנדבות."

יש משהו שהיית רוצה להגשים במסגרת המיזם?

"שינוי שוק התעסוקה בישראל. שיהיה שוויוני יותר, מקדם יותר ושישקף את הפוטנציאל של כלל העובדים והעובדות בישראל."

איך אפשר לקחת חלק במיזם ואיך יוצרים קשר?

"אני מאוד מאמינה בשת"פים, מאוד אשמח לשיתופי פעולה מחברות, ארגוני המגזר השלישי וגם מא.נשים טובים באמצע הדרך. אנחנו תמיד מחפשים.ות עוד מתנדבים.ות: אנשי ונשות שיווק, רשתות חברתיות וכתיבת תוכן. אבל מוזמנים.ות לפנות בכל מקרה במייל. מידע נוסף ניתן לקרוא גם באתר עבודה שווה, בקבוצה בפייסבוק, בעמוד העסקי, בלינקדאין, באינסטגרם, בבלוג ובתקשורת."

מיכל מטס-ליטמנוביץ מיזם עבודה שווה
צילום: ערן סיבוני

תגובה או חוויה מרגשת שהייתה לך כחלק מהעבודה על המיזם

"ישנם המון פיקים בעבודת היזמ/ת. תיקון החוק לשכר שווה לעובדת ועובד והחוק להרחבת חופשת הלידה לגברים הוו עבורי נקודות מרגשות. בנוסף, קמפיינים שעשינו כמו #אבא_בארבע, עם נציבות שירות המדינה ו- #שוות_משוות עם פורום נשים בתעשייה, בונות אלטרנטיבה ועוד מספר ארגונים הכו גלים רבים והעלו שיח חדש בחברה הישראלית. הקמת הפורום הרב מגזרי לתעסוקת נשים של משרד הכלכלה עם הג'וינט הווה עבורי עוד נקודה חשובה בדרך לשוויון."

יש עוד משהו שחשוב לך לשתף?

"אי שוויון מגדרי אינו רק 'בעיה' של נשים, אלא של כלל החברה הישראלית, נשים וגברים. נשים וגברים נפגעים ממנו מאוד. וחשוב שנפעל יחד על מנת למגר אותו. לשם הולך שוק התעסוקה החדש."

במדור מיזם חברתי מתפרסמות כתבות על מיזמים חברתיים בתחומים שונים – בואי להכיר את המיזמים ואת מי שעומדים מאחוריהם. היכנסו לקרוא כתבות קודמות במדור על מיזמים: חיבוק – מפגש סיפור חברתי / עוגה לשבת / אבנים עם לב אדם / הלב אפריקה / HELPI / ספרים ומצילים / מתלבשות / קבוצת שורשים

מכירות מיזם חברתי מעניין? ספרו לי עליו!
מוזמנות להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

חדש!!! הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה