חנאן מנאדרה זועבי חברה בוועד המנהל של עמותת סינדיאנת הגליל, ואחראית על קשרי לקוחות, שיווק בארץ, ויוזמות חברתיות כמו למשל סדנאות בישול "מבשלות ללא גבולות", הקמת מערכות הידרופוניות בבתי ספר ועוד. חנאן ילידת העיר נצרת, נשואה ואמא לארבעה ילדים, ומתגוררת עם משפחתה בכפר סולם שליד עפולה.
"סינדיאנת הגליל היא עמותה המקדמת שוויון, סחר הוגן וקיימות, שהוקמה כעסק חברתי בשנת 1996 ביוזמה של נשים פעילות בתחום החינוך בכפר הערבי. הרעיון היה ליצור שינוי חברתי בתוך ישראל, באמצעות חיבור בין נשים ערביות ויהודיות. העמותה מייצרת ומוכרת שמן זית ומוצרים נוספים שמיוצרים על ידי חקלאים בגליל. כל הרווחים מהפעילות העסקית מושקעים במיזמים חברתיים לעידוד תעסוקת נשים, לפיתוח החקלאות בחברה הערבית, ליישום כלכלה ירוקה ברת קיימא, וליצירת גשר בין קהילות."
כמה מילים על המיזם
"מוצר הדגל של סינדיאנה הוא שמן הזית. יש לנו חמישה סוגי שמן שונים, הנמכרים בחנות האינטרנטית שלנו. כל השמנים מיוצרים תוך הקפדה על תקני האיכות המחמירים ביותר, על כללי סחר הוגן והגנה על הסביבה, ומפוקחים על ידי גופים בינלאומיים. במשך שנים אנחנו מובילות את ענף הזית הישראלי במספר המדליות והפרסים שהשמן שלנו מקבל בתחרויות בינלאומיות ומקומיות. ההצלחה הזאת היא תוצאה ישירה של שיתוף פעולה ארוך שנים בין סינדיאנת הגליל לבין חקלאים ערבים ויהודים, חוקרים ומומחים בתחום הזית וקהל לקוחות נאמן."
"כל בקבוק של שמן שיוצא מפתח המפעל משדר, כפי שמופיע על התווית של הבקבוק, ערכים שאני וכל עובדות ועובדי העמותה מאוד מזדהים איתם: שלום, אחווה, תקווה, וחשיבה חיובית. ערכים שמתאימים לכל בן אדם, ללא הבדל דת, גזע ולאום. כל ההכנסות של העמותה מושקעות בפרויקטים חברתיים להעצמה נשית, קיימות וקירוב בין נשים יהודיות וערביות ובמיזמים שמטרתם לקדם את מודל החברה החדשה שאנחנו כנשים שואפות אליה."
"את המוצרים אנחנו מייצאות ומוכרות לקהילה הבינלאומית של סחר הוגן בעיקר בצפון אמריקה, אירופה ויפן, וגם מוכרות לשוק המקומי – יש ציבור גדל והולך של חובבי מזון בריא, מקומי, איכותי וחברתי עם סיפור שאפשר להתחבר אליו. העמותה חברה בארגון סחר הוגן העולמי (WFTO) משנת 2003, שהוא הגוף המוביל את נושא הסחר ההוגן בישראל והיחיד שיש לו תו תקן בינלאומי."
מאיפה הרעיון – איך המיזם התחיל?
"המיזם התחיל ביוזמת נשים יהודיות וערביות שהיו פעילות בתחום החינוך בכפרים הערבים בגליל. חיפשנו מסגרת שדרכה ניתן לשנות, ולהשפיע על החוליה החלשה בחברה שלנו – האישה הערבייה. הרעיון היה לתת לנשים חסרות מקצוע והשכלה מקום עבודה אמין ומעצים, שיחזק את מעמדן כלפי המשפחה והחברה, ישפר את מצבן הכלכלי, ויאפשר להן ליצור גשרים עם נשים בחברה הישראלית."
כמה זמן בשבוע את משקיעה בו?
"אני עובדת בסינדיאנה מסביב לשעון. מלבד המחויבויות המשפחתיות שלי כאימא לארבעה ילדים, אני מקדישה כל רגע פנאי לעבודה בסינדיאנת הגליל. בשבילי זה יותר ממקום עבודה. זאת דרך חיים."
מה זה אומר מבחינתך ביום יום?
"בכל בוקר, חמישה ימים בשבוע, אני קמה, ולאחר שאני מסיינת לארגן את הילדים, אני מתניעה את האוטו ונוסעת מרחק של שעה לסינדיאנה בכפר כנא. יום העבודה שלי מורכב מהרבה מאוד אינטראקציה עם קהלים שונים ומגוונים: נשים ערביות ויהודיות שמשתתפות בפרויקטים שלנו, חקלאים ויצרנים מקומיים, שפים ושפיות שמעבירים סדנאות בישול במרכז, אקדמאיים, חוקרים ומומחים, תיירים מהארץ ומחו"ל, בתי ספר, חברות הייטק ועוד. אני נאבקת כל יום וכל היום להטמיע את הערכים שאני מאמינה בהם, בלי להתייאש. כמובן שאני לא פועלת לבד. יש איתי צוות של נשים-שותפות ויחד אנחנו מרימות את המיזם המיוחד והמרתק הזה."
למה המיזם חשוב בעינייך?
"במסגרת הלימודים האקדמיים שלי, התמחיתי בהוראה והשתלבתי בתחום החינוך במספר בתי ספר ערבים. במקביל, חיפשתי מסגרת שדרכה אני יכולה לשנות את הפנים של החברה שלי, והאמנתי שהשינוי לא יוכל לבוא בלי שנחזק את החוליה החלשה בחברה – האישה הערבייה. בלי שניתן לנשים ערביות כלים כלכליים, חברתיים ואפילו פוליטיים, הן לא יוכלו להשתחרר, והחברה שלנו לא תהפוך לשוויונית, מודרנית, ודמוקרטית. בשנת 2001 התחלתי לעבוד בעמותה כרכזת שטח בארגון העובדים מען, בפרויקט קידום תעסוקת נשים ערביות."
"לאורך כל השנים מאז הצטרפתי לצוות המוביל את סינדיאנה, אני משקיעה מחשבה ומאמצים רבים בתרגום הערכים שאנחנו מכריזים עליהם לעשייה יומיומית. זה מה שהביא אותנו לפתוח בשנת 2015 את מרכז המבקרים של סינדיאנה הגליל בכפר כנא שבגליל. המרכז מארח מדי שנה אלפי תיירים מהארץ ומחו"ל. האנשים מגיעים כדי לראות את הצד השני של המטבע, ולחוות, גם אם לרגע, איך זה מרגיש כאשר יש כבוד הדדי ועבודה משותפת בין שני העמים."
האם זה המיזם הראשון שלך?
"אני לא יזמית במובן הקלאסי של המילה. היזמות שלי מתבטאת במישור החברתי יותר מאשר הכלכלי. למעשה הפכתי ליזמית רק עם הצטרפותי לעסק החברתי של סינדיאנת הגליל. לפני זה הייתי מורה ואני עדיין רואה את עצמי כסוג של מחנכת, אם כי לא במסגרת בית הספר."
יש משהו שהיית רוצה להגשים במסגרת המיזם?
"אני רוצה לחשוף את המסר של סינדיאנה ואת הפרויקטים שלנו ליותר ויותר נשים ערביות ויהודיות. אני שואפת להגיע ליותר נשים ערביות ולשלב אותן בעשייה וביזמות. אני רוצה להרחיב את קהל הלקוחות של סינדיאנה, ועל ידי כך להגדיל את האימפקט החברתי שלנו, למען עתיד טוב יותר לנו ולילדינו."
פרויקט מעניין שיש לך כחלק מהעבודה על המיזם
"פרויקט שני שאני מנהלת נקרא 'מבשלות ללא גבולות', מארח שפיות ושפים ערבים ויהודים, מהבולטים בעולם הקולינריה. בסדנאות הבישול משתתפים ערבים ויהודים מכל הארץ. הם מקבלים הזדמנות למפגש אנושי מיוחד, ולחוויה רב תרבותית מעשירה. הבישול, כמו כל פעילות משותפת אחרת, הוא דרך מצוינת להיפגש ולהכיר אחת את השנייה, להתקדם בתהליך של למידה הדדית, וליצור בסיס לחברה שוויונית ודמוקרטית לכולנו."
האם יש משהו שהיית רוצה להגשים באמצעות מיזם אחר בעתיד?
"אני לא חושבת כרגע על מיזם אחר. ראשית כי כולי 'מושקעת' במיזם סינדיאנה. ושנית, כי אני לא מכירה עוד מיזם שאני מתחברת כל כך לפרספקטיבה שלו ולראיית העולם שהוא מקדם."
איך אפשר לקחת חלק במיזם ואיך יוצרים קשר?
"אני זמינה בטלפון 050-4009455, במייל ובוואטסאפ, ואפשר כמובן להיכנס לאתר שלנו, לדף הפייסבוק והאינסטגרם של סינדיאנת הגליל ולשלוח הודעה."
חוויה מרגשת שהייתה לך כחלק מהעבודה
"אני רוצה להתייחס, לא אל חוויה מרגשת, אלא לאתגר גדול. בעיניי כאישה ערביה, שחיה מציאות קשה בתוך החברה שלי, מציאות שזולגת לפעמים עד לפתח הבית שלי – מציאות של עוני, אלימות, הדרה ואפליית נשים, ניכור וגזענות, כחלק מכפיית הדת והמסורת על דפוסי החיים – עצם המאבק במציאות הזאת, זה האתגר הגדול שלי. האתגר הגדול שאני קמה כל בוקר, מניעה את האוטו ונוסעת מרחק של שעה לסינדיאנה בכפר כנא, ונלחמת כל יום על הטמעת הערכים שאני מאמינה בהם, בלי להתייאש. אני פועלת מול קהלים רבים, בשיתוף פעולה מלא ומתוך כבוד הדדי, אם זה נשים ערביות ויהודיות, חקלאים ויצרנים מקומיים, שפים ושפיות, אקדמאיים ומומחים, תיירים מהארץ ומחו"ל, בתי ספר, חברות הייטק ועוד. לבד, בלי קיומה של סינדיאנה, לא הייתי מעיזה לעשות את זה. השותפות בסינדיאנת הגליל היא שנותנת לי את הכוח למאבק שלי ושל שאר חברי וחברותי בעמותה."
"לגישה זו יש כוח משיכה גדול. אני יכולה להבחין בו בנוכחותן הקבועה של נשים ערביות ויהודיות בפרויקטים שלנו, שמגיעות, מצטרפות, מתנדבות ותומכות בכל דרך אפשרית. נמשיך לייצר שמן יחד, ולשדר את הערכים של שלום שוויון ודמוקרטיה לכל העולם. ולהאמין שזו הדרך היחידה שתוכל להוציא את כולנו מהמצוקה אליה נקלענו, כדי לבנות עתיד טוב יותר לעצמנו ולמען הדורות הבאים."
במדור מיזם חברתי מתפרסמות כתבות על מיזמים חברתיים בתחומים שונים – בואי להכיר את המיזמים ואת מי שעומדים מאחוריהם. היכנסו לקרוא כתבות קודמות במדור על מיזמים: חיבוק – מפגש סיפור חברתי / עוגה לשבת / אבנים עם לב אדם / הלב אפריקה / HELPI / ספרים ומצילים / מתלבשות / קבוצת שורשים / עבודה שווה / מתנות קטנות / עמותת חמניות / פוליטיקאיות צעירות
מכירות מיזם חברתי מעניין? ספרו לי עליו!
מוזמנות להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com
חדש!!! הספר פינה משלך
סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...
עולם של נשים, פינות והשראה מחכה לך ממש כאן במגזין מיס מנדלה
הצטרפי לרשימת התפוצה ואשמח לשתף אותך בכל מה שקורה במגזין
*מבטיחה לא לשלוח ספאם
תודה שנרשמת. בקרוב תקבלי מייל לאישור הרישום.