השאלון / ראיון עם לילי מילת

סדרת הפוסטים במדור השאלון שהחלה בעקבות הספר שלי "פינה משלך – סיפורים על נשים ומרחבי עבודה" ממשיכה ובכל כתבה אני מארחת נשים שעונות על אותו שאלון עליו ענו המשתתפות בספר. בראיון החדש במדור אתן מוזמנות להכיר את לילי מילת, סופרת ויועצת פנג שוואי. הדסה עובד, שהראיון עמה הופיע בכתבה הקודמת במדור הציעה לראיין אותה, ולי הייתה הזכות להכיר עוד אישה מעניינת. 

לילי מילת / סופרת ויועצת פנג שואי

ממתי את עוסקת במקצוע ובמה עסקת לפני כן?

"בשנת 2007 פתחתי את העסק שלי לייעוץ פנג שוואי ובשנת 2013 יצאתי רשמית לאור כסופרת כשזכיתי בתחרות כתיבה. לאחר מכן יצא לאור ספר הילדים שלי, בית התאומים המסתובב; פורסמו סיפורים קצרים פרי עטי ובפברואר האחרון יצא לאור ספר הפרוזה הראשון שלי, כלת הים. לפני כן עבדתי כשכירה בלאו בק ובאינטל חיפה."

מה חלמת להיות כשהיית קטנה?

"שירלי טמפל או ג׳ו מארץ׳. חלמתי להיות רקדנית מאז שאני זוכרת את עצמי, ואז הגיעו 'נשים קטנות' ולפחות הגשמתי את חלום הכתיבה."

מה את הכי אוהבת בעבודה שלך?

"בכתיבה – אני אוהבת את היכולת לברוא אנשים ועולמות ואוהבת את הדמויות שמובילות אותי באף ומתווכחות איתי בלילות (אפילו שזה כרוך באובדן שעות שינה לעיתים). אני מאוד אוהבת ונרגשת לשמוע מהקוראים שלי ולדעת שלסיפורים יש תוקף, יש חיים."

"בפנג שוואי – כשאני מגלה את נקודת התורפה בארגון המרחב של הלקוחות. את המקום שישחרר את החסימות ואחרי הסידור החדש יהיה להם טוב יותר בביתם."

מה מייחד את העסק שלך מאחרים?

"בעבודת הייעוץ אני עובדת עם הקיים, משתמשת במה שיש במרחב של הלקוחות כדי לשדרג את התנאים בביתם. נדיר שאשלח אותם עם רשימת קניות – אלא אם הם מביעים רצון לכך. ובכתיבה, אני מניחה שלכל כותב או כותבת יש את הקול הייחודי שלהם. קוראים/ות חוזרים שלי מזהים את הקול שלי וזה מרגש."

איך נולד הרעיון לעסק?

"במשך שנים עסקתי באמנות המיקום (היא הפנג שוואי) בחיי הפרטיים ואז הבנתי שזה משהו שאני רוצה לתת הלאה לאחרים. אני מאמינה שלכל אחד מגיע בית תומך, מקום מחבק שהוא יכול לחזור אליו ולהתערסל בין כתליו. והכתיבה היא חלק מהעסק. עוד לפני שיצאתי לאור, כתבתי באופן קבוע ללקוחותיי, מה שהורחב אחר כך לבלוג."

לילי מילת סופרת ויועצת פנג שוואי

מה את עושה כשיש לך יום קשה?

"משנה מקום. או מקום של משהו בבית או את המקום הנוכחי שלי – נוסעת מחוץ לקיבוץ ורצוי לכיוון הים."

מה סדר יום ממוצע שלך?

"מתעוררת מוקדם מאוד – חמש ומטה (יכול להיות גם שלוש), כתיבת בוקר, קפה, עבודה על פרוייקט כתיבה נוכחי ולאחר חובות הכתיבה, עבודה על פרוייקט פנג שוואי נוכחי – רוב העבודה היא מהבית, למעט פגישות בבית הלקוח. משעות הצהרים אני מתפנה לענייני המשפחה ושאר הדברים האחרים בחיים. אם כי זה משתנה כשאני פוגשת לקוחות אחר הצהרים או כשאתחיל את לימודי התואר השני אחרי החגים."

אילו תכונות הופכות אותך ליותר טובה בעבודה?

"בכתיבה – אני חרוצה. עובדת קשה, לומדת, מתרגלת כתיבה יומיומית ופתוחה לביקורות. בעבודת הייעוץ – אני יודעת להקשיב לדברים שנאמרים וגם לאלו שקשה ללקוחות לדבר עליהם. אני מסודרת ונותנת ללקוחות את המידע המרבי כך שהם יודעים למה לצפות מהעבודה המשותפת כבר בתחילת הדרך. אני שומרת על פרטיות האנשים ולא דנה בענייניהם מעבר לפגישות המשותפות. הלקוחות שלי יודעים שהם יכולים לסמוך עליי. ואחרון וחשוב מן הסתם, אני אדע לרוב לזהות את נקודות החולשה בסידור המרחב ובמה צריך להתמקד על מנת שחיי הדיירים בביתם יהיו נעימים יותר."

מהו הקושי ומה היתרון בעצמאות?

"הקושי אצלי נובע מהניהול העצמי – בעיקר בכתיבה. לא לוותר לעצמי ולהמשיך לכתוב, יום ביומו – אפילו שהיחידה שאני צריכה לדווח לה בסוף היום היא אני עצמי. היתרון הגדול הוא החופש לבחור. את הפרויקטים עליהם אני עובדת ואת הנושאים עליהם אכתוב. והגמישות היחסית בניהול הזמן שלי, כך שהחובות והזכויות שאינם קשורים בעבודה, יכולים לקבל עדיפות."

איך את מחלקת את היום בין בית למשפחה, פנאי ועבודה?

"בשנים הראשונות היה מאתגר. הכול התערבב יחד ולרוב היה קל לתת לחיים ולמה שנזרק לעברי להוביל את סדר היום. עם הזמן למדתי לכתוב סדר יום ולהיות אסרטיבית עם אנשים שחשבו שלעבוד מהבית אומר שאני פנויה אליהם בכל רגע שיחפצו. נכון להיום, התכנון נעשה מראש וזה מאפשר לי למצוא זמן לכל דבר. סך הכול יש זמן, זה רק הניהול שלו שצריך להיות מותאם."

לילי מילת סופרת ויועצת פנג שוואי
צילום: מורן גנוסר

מהו החלום עסקי או האישי שלך?

"להיות בינלאומית עם העבודה שלי. אני אוהבת תרבויות. מוקסמת מהן. אנשים באשר הם מעניינים אותי. הייתי רוצה לגעת בשונים ממני, באחרים. ללמוד מהם ושהם ילמדו ממני. חלום חיי הינו רב תרבותיות אמיתית בין בני אדם, מכבדת ונתרמת. להלך על גשרים רב תרבותיים קיימים ולבנות יחד את אלו שעדיין לא."

מה את רוצה שיקרה השנה?

"לסיים ולהגיש את הספר השני שלי. שכלת הים תישאר על מדפי הספרים בחנויות, מה שיעיד שיש לה מספיק קוראים… ליהנות מלימודי תואר שני בתרבות שאתחיל אחרי החגים – חיכיתי לזה מאוד. ו… שלא יהיה צורך בדיסטנס שכפתה עלינו המגפה – שנוכל לוותר על המסכות ולהתחבק חופשי."

ספרי על רגע מכונן בקריירה שלך.

"הזכייה בפרס ראשון עם הסיפור הקצר שלי, בין ערבית לשחורית. אחד השופטים בתחרות ניגש אליי בסופה ואמר שבנוגע לסיפור שלי, הבחירה הייתה קונצנזוס בין כלל השופטים. זה היה הרגע שהשתכנעתי שאכן יש מקום לעוד כותבת בעולמנו הקטן – שיש לי סיכוי לכתוב ושגם יקראו אותי."

ספרי על לקוח מעניין שהיה לך.

"כתבתי קודם שאחת החוזקות שלי בעבודה היא שהלקוחות סומכים עליי שאשמור את ענייניהם פרטיים. אז בנוגע לפנג שוואי ועבודת הייעוץ – אמנע משיתוף. אולם אני יכולה לספר על משתתף בסדנת כתיבה שהעברתי, שטען שהוא לא אוהב תרגילים, שזה מעצבן אותו ושככה וגם ככה – בכל שיעור הוא הגיע מעוצבן ועם התרגילים מוכנים. הכתיבה שלו הייתה מהנוגעות ביותר שקראתי. לפעמים אנשים סתם צריכים להתלונן…"

במה את גאה במיוחד בעבודתך?

"שהיטבתי עם חיי היומיום של לקוחותיי. על כך שאחרי העבודה המשותפת, לאנשים נעים וטוב יותר בסביבתם. עדיין לא קרה ומקווה שלא יקרה ההיפך. ובכתיבה – כשקוראים מספרים איך הקריאה בספר שלי, מעבר להנאה, גרמה להם להבין טוב יותר את משפחתם. זה קרה כבר כמה פעמים וזה מרגש מאוד."

לילי מילת סופרת ויועצת פנג שוואי
צילום: דור יעקובוביץ

יש לך שעה פנויה – מה תעשי בה?

"שתי אפשרויות – אפגש עם מישהו שהתגעגעתי אליו לקפה או שאבהה מול הים עם עצמי."

על מה את לא מוכנה לוותר ביום יום שלך?

"קפה של בוקר, כתיבת יומן, שיחה עם הוריי, ארוחה משפחתית משותפת, אנחנו והבנות. אנחנו מקפידים ברמה היומיומית על כך וזהו זמן להתעדכן ולקשקש על ענייני היום."

באיזה מקום בחו"ל היית רוצה ליצור או לעבוד?

"זה משתנה מאוד. נע בין ערים מרכזיות (ניו יורק – לונדון) לערי חוף. היום מי שעולה לי במחשבה היא ונציה. אולי בגלל הגונדולה בספר כלת הים שלי."

בחדר העבודה של מי היית רוצה לבקר?

"אילון מאסק."

מהו הטיפ שלך להתנהלות עצמאית?

"לא לתת לאף אחד ושום דבר 'לשתות' לך את הזמן. זה המשאב הכי יקר לנו, יש לחלק אותו בזהירות ובחוכמה."

צילום: פלג אלקלאי

אף פעם לא תתפסו אותי…

"קופצת בנג׳י או אוכלת זיתים."

מהו הטיפ שלך לניהול זמן?

"לדעת לסרב."

מה מרגיע אותך?

"חיבוק, מקלחת, ים."

מה לא יודעים עלייך?

"שחלום ילדותי היה להיות רקדנית סטפס – אבל הנה, גיליתי את זה כאן בתחילת הראיון."

איך את מתחילה את יום העבודה?

"מדליקה את מכונת הקפה ומתיישבת ליד השולחן לכתוב."

מהי השעה האהובה עליך ביום?

"שעות הבוקר."

אימצת לאחרונה הרגל חדש?

"קריאה יומיומית משותפת עם האיש שלי. בוחרים ספר שמעניין את שנינו ושאנחנו נהנים לדון בו. פעם הוא מקריא ולרוב אני, עקב קשב מאתגר."

את מי היית רוצה לשאול את כל השאלות הללו?

"הייתי רוצה לשאול את רחלי לביא, לינדה מזרחי, מעיין רוגל ונורית סהר-סודאי"

תודה לילי ששיתפת אותי ואת הקוראות וסיפרת לנו קצת על עצמך. ואם אתן רוצות להכיר את לילי קצת יותר מוזמנות להיכנס לדף הפייסבוק וגם לקרוא על הספר כדי להתרשם. נמשיך בקרוב עם ראיון וסיפור נוסף. 

מי עוד ענתה על השאלון? שלי גרוס / אנה קופיטו / יעל בנימין / עדי הלמן / נעמה סגל / דניה ויינר / שרון ברקת / עדי לחובר שלו / עפרה אייל / הדסה עובד

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

חדש!!! הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה