השאלון / ראיון עם הדסה עובד

סדרת הפוסטים במדור השאלון החלה בעקבות הספר שלי "פינה משלך – סיפורים על נשים ומרחבי עבודה" ובכל כתבה אני מארחת נשים שעונות על אותו שאלון עליו ענו המשתתפות בספר. בראיון החדש במדור אתן מוזמנות להכיר את הדסה עובד. הדסה מנהלת קהילת נשים בשם "חוזרות עם תשובה". אל הדסה הגעתי דרך עפרה אייל, שהריאיון עמה הופיע בכתבה הקודמת במדור ולא הכרתי אותה קודם אך בשיחה שלנו מצאנו כמה נקודות משותפות. וגם הפעם, המדור לוקח אותי למקומות חדשים.

הדסה עובד | מנהלת קהילת הנשים חוזרות עם תשובה

ממתי את עוסקת במקצוע ובמה עסקת לפני כן?

"לפני כארבע וחצי שנים הקמתי קהילה לבעלות תשובה מכל הארץ. הבנתי שאין מענה מדויק לנשים שחזרו לפני מספר שנים בתשובה. יש להן משפחה וילדים והשילוב בעולם החרדי והריחוק מעצמן ומיכולות העבר שלהן הוא לא בהכרח נכון עבורן. בנוסף אני מלווה נשים גם באופן אישי מתוך רגישות והבנה למורכבות והקונפליקטים הקיימים. הרבה שנים לפני זה עזרתי לנשים רווקות  להגיע לזוגיות ולהעצמה נשית. אני מנחה קבוצות וכבר 16 שנה מוציאה קבוצות לקברי צדיקים באוקראינה. בנוסף, חשוב לי לגדל ולהשקיע במשפחה ולדאוג להתפתחות האישית שלי. עכשיו, כשהילדים גדלו, אני יכולה יותר להתמסר לזה." צילום: גיליה בן גד

מה חלמת להיות כשהיית קטנה?

"כשהייתי קטנה חלמתי להיות מעצבת אופנה. הייתי מציירת וממציאה סוגי בגדים כמו למשל שמלה שהופכת לחולצה ועוד. מאוחר יותר, כבת לזוג אמנים, אבא פסל וצייר ואמא ציירת, בחרתי מסלול של קולנוע בתיכון וצילום בבצלאל. הגעתי לבצלאל מתוך חלום לגור בירושלים שקסמה לי."

מה את הכי אוהבת בעבודה שלך?

"אני מאוד אוהבת את הכתיבה השיווקית, אני מוצאת שם מענה ליכולות האומנותיות שלי ויכולת להביא תוכן אותנטי שלי. אני אוהבת את המפגשים האישיים, המפגש האנושי הנשי תמיד מרתק אותי ואני אוהבת ולמצוא רעיונות לפרויקטים חדשים  ומקוריים שלי. בקהילה יש לי חיבור להמון נשים שאני אוהבת."

מה מייחד את העסק שלך מאחרים?

"הרמתי כפפה לצורך אמיתי שזיהיתי מתוך החיים שלי ושל עוד אנשים כמוני. הבאתי את הדברים מתוך השטח בצורה אותנטית ויצרתי מרחב נשי שלא היה קיים. אני מגדלת קהילה עם זהות חדשה, יותר מדויקת שמאפשרת לנשים לצמוח ולהביא את עצמן כמו שהן ממש. אני מרגישה בבית וכך כולן."

צילום: הדסה עובד

איך נולד הרעיון לעסק?

"לפני כחמש שנים נבחרנו עשרים נשים שמתעסקות עם חוזרים בתשובה, להשתתף בסמינר הנהגות לנשים בעלות תשובה. את הסמינר ערכה עמותה בשם 'נטיעות' שהם חבר'ה יזמים, בעלי תשובה עם חזון לקהילות משימתיות. בסמינר נגעו בנקודות שקשורות לחיי היום יום שלנו, כמו פרנסה, ילודה, מתבגרים, לחצים ועוד. בסוף הסמינר התבקשנו להציג מיזם ובתור מי שעובדת עם נשים, בער בי להביא את השיח הזה לכל בעלות התשובה בארץ. חשוב לציין שבקושי דברו על נושאים כאלה. התחברתי לעמותה והתחלתי מכנס במושב בית מאיר אליו הגיעו 100 נשים מכל הארץ. עשיתי מעגלי שיח שאותם הנחו הנשים שהשתתפו איתי בסמינר. כל מעגל עסק בנושא כמו למשל פרנסה ומימוש עצמי ,זוגיות ורומנטיקה, רוחניות ומתבגרים. התוצאות היו אותן תוצאות, לא משנה איך כל אחת גידלה את ילדיה עם ריחוק מהמשפחה החילונית או בלי ריחוק. עם לגור באזור חרדי כמו בני ברק, בית שמש, מאה שערים או תל אביב, רחובות ואזורים מעורבים דתיים וחילונים. לא משנה מה כל אחת עשתה, התוצאות היו אותו דבר. מכאן התחלתי להרים כפפה ולטפל בדיוק בנושאים האלה."

מה את עושה כשיש לך יום קשה?

"אני מדברת עם חברה טובה. ועם בעלי שתמיד יודע להגיד מילה טובה ולהצדיק אותי. אני רק צריכה לשמוע – את צודקת. ואז אני נרגעת."

מה סדר יום ממוצע שלך?

"אני אמא לשבעה ילדים מקסימים. קמים מוקדם להכין את הקטנים לבי"ס, אנחנו מהמאחרים. אחרי שהם יוצאים ועד 15:00 אני עם העסק וניהול הקהילה. ליווי אישי אני עושה אצלי בבית בנחלאות בירושלים ולפעמים יש ימי פגישות ארוכים מחוץ לבית עד הערב. אחרי הצהרים הילדים מגיעים ואני איתם ובלילה זורמת עם מה שיש."

איזה תכונות הופכות אותך ליותר טובה בעבודה?

"אני יודעת להוציא רעיונות אל הפועל. לא אוהבת פוזות, אני פשוטה, כיפית וזורמת. עקבית במה שאני עושה, מאוד רגישה לאנשים ואוהבת להרים אותם גבוהה שיעופו על עצמם."

מהו הקושי ומה היתרון בעצמאות?

"היתרון אצלי הוא ברור, אני יכולה לנהל את הזמן שלי וזה חשוב לי כמי שמגדלת משפחה גדולה. יש לי מעוף ואני יכולה לעשות מה שאני רוצה. הקושי הוא שאין משכורת מסודרת."

איך את מחלקת את היום בין בית למשפחה, פנאי ועבודה?

"אני עובדת מהבית, קשובה גם לצרכים של בני המשפחה וגם לשלי. בשעות אחר הצהרים אני עם הילדים ותמיד פנויה ללכת איתם לסידורים. ימי שישי אני נטו במטבח, נהנית מכל רגע, מכינה לחם כוסמין ואוכל ביתי טעים. בשבת, יש שקט בלי פלאפונים והסעודות שלנו ביחד כמשפחה זה כיף אדיר. מדברים ביחד, שרים – תשמעי אצלנו שירי שבת וגם שירים עכשוויים, יושבים עם הילדים וגם חברים שלהם ואורחים שבאים צוחקים ומקשיבים אחד לשני. יש זמן לנוח, זה מתנה בשבילי. במקום לעשות סדנאות בערב לקהילה, אני עושה סמינרים של מספר ימים במקומות מגניבים ובתנאים סופר טובים כדי שיהיה לנו כיף."

מה החלום העסקי או האישי שלך?

"החלום שלי הוא להגיע לעוד קהלים בליווי האישי שלי. אני באה מכל העולמות ולכן אני יכולה להבין כל  אישה באשר היא. בנוסף, אני מכינה יחד עם שותפה ריטריט עסקי במדבר לנשים עצמאיות שרוצות להתחבר לשקט ולפנימיות שלהן. אני כמובן חולמת לגדול עם הקהילה שבניתי ואולי למסד את העשייה החברתית שלי."

מה את רוצה שיקרה השנה?

"כמובן שאני רוצה שהקורונה תיפסק. עם זאת עברתי שיעור לחיים בתקופה הזאת. חזרתי לאיזון הנפשי שלי, התחברתי לחופש של לחיות בלי דאגות של מה יהיה ואני רוצה להמשיך לפעול מתוך המקום הזה וליצור לא כי אני חייבת אלא כי אני רוצה."

הדסה עובד קהילת חוזרות עם שאלה

ספרי על רגע מכונן בקריירה שלך?

"במשך שנתיים השתתפתי בקבוצת הנהגות של מועצת הקבוצות והקהילות המשימתיות מהחברה הישראלית (תנועת הבוגרים של השומר הצעיר, המחנות העולים, בני עקיבא, בעלי תשובה, דרוזים, קווקזים, אתיופים, תנועת תרבות). במסגרת הקבוצה נסענו לשליחות לשבועיים בניו יורק. זו הייתה הפעם הראשונה שלי שם. נפגשנו עם אנשים מארגון JNF והפדרציה של ניו יורק שתורמים לישראל ועוד. הפתיע אותי שבחדר הישיבות המפואר של הפדרציה יש רק תמונות של נשים מנהלות. כולם מדברים שם על יהדות כל הזמן. הוזמנו להרצות בכנס בבולטימור לקהילות יהודיות ברחבי ארה"ב שם סיפרתי על הקהילה שבניתי והייתה התרגשות גדולה. ראוי לציין שבעלי תשובה מרגישים הרבה פעמים כמו מהגרים."

ספרי על לקוח מעניין שהיה לך?

"הגיעה אלי אישה צעירה נשואה ובהתחלה רציתי לעזור לה בזוגיות טובה עם בעלה. דרך השיחות הבנתי שהיא עוברת התעללות רגשית קשה ואף אחד לא מאמין לה. המטפלת הקודמת שלה אמרה לה לא להתגרש כי לעולם לא יהיה סיכוי שהיא תתפקד ותצליח לטפל בשני הילדים שלה. הבחורה מדהימה והיא קיבלה ממני הרבה כוחות ואמונה בעצמה. לימים התגרשה ומתפקדת מדהים, היא עוזרת גננת, לומדת פסיכולוגיה ומגדלת את הבנים שלה הכי טוב שיש, עד היום אנחנו בקשר."

במה את גאה במיוחד בעבודתך?

"אני גאה שנתתי במה לנשים להביע את דעתן ולשתף בחוכמתן ושהצלחתי לסלול דרך אנושית, מאוזנת ומכילה. זה משפיע על הבית שלי ועל הרבה בתים היום. הרבה נשים למדו להכיל את הבחירות של הילדים שלהן, לקבל את עצמן ולא להתעסק באשמה עצמית אלא להבין שמה שעובר עלי עובר על כולם וזה בסדר להיות מי שאני. נשים התחברו לחזקות שלהן ויכולות לחיות את החיים שהן חלמו עליהם."

יש לך שעה פנויה – מה תעשי בה?

"אני אחשוב על מיזם חדש."

על מה את לא מוכנה לוותר ביום יום שלך?

"חשוב לי שכשהילדים חוזרים מבי"ס תחכה להם ארוחה חמה."

מהו הטיפ שלך להתנהלות עצמאית?

"להיות קשובה לכוחות הנפש ולמשאבים שיש לך. למצוא את הכלי השיווקי שאת אוהבת ולא מה שכולם עושים. ואם אין חשק באותו יום, לא להיבהל ולחכות שהחשק יבוא. כי לכל דבר יש זמן ועת. יש דברים שאם עושים בכוח זה לא יוצא טוב. וכמובן להיות תמיד בעשייה, עשייה זה הלימוד הכי טוב שיש. גם אם טועים אפשר ללמוד מטעויות כי אין חכם כבעל ניסיון."

מה מרגיע אותך?

"מים, אני מזל דגים."

הדסה עובד קהילת חוזרות עם שאלה
צילום: גיליה בן גד

מה לא יודעים עלייך?

"שאני טיפוס חרדתי ולחוץ."

מהי השעה האהובה עלייך ביום?

"תשע בבוקר, הבית ריק, שקט ואני מתחילה את היום שלי."

אימצת לאחרונה הרגל חדש?

"לראות פעם בשבוע סרט מצויר עם הילדים."

את מי היית רוצה לשאול את השאלות האלה?

"הייתי רוצה לשאול את לילי מילת, רחלי חיימיאן שיטרית ועינב בן זנו."

 

תודה הדסה ששיתפת אותי ואת הקוראות וסיפרת לנו קצת על עצמך. ואם אתן רוצות להכיר את הדסה קצת יותר מוזמנות להיכנס לדף הפייסבוק ולקבוצת הפייסבוק חוזרות עם תשובה כדי להתרשם. נמשיך בקרוב עם ראיון וסיפור נוסף. צילום: גיליה בן גד והדסה עובד

מי עוד ענתה על השאלון? שלי גרוס / אנה קופיטו / יעל בנימין / עדי הלמן / נעמה סגל / דניה ויינר / שרון ברקת / עדי לחובר שלו / עפרה אייל

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

חדש!!! הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה