הטיפים / כתיבה ניטרלית מגדרית אלגנטית

טל אייזנמן הוא כותב תוכן לעסקים, המתמחה בכתיבת תוכן בעבודת יד עבור בעלי ובעלות עסקים שאין להם פנאי, ידע או חשק לכתוב לעצמם: או במקומם, או תוך ליווי ושיתוף פעולה. אלו הטיפים של טל ללכתיבה ניטרלית מגדרית אלגנטית.

ליצירת קשר עם טל מוזמנות להיכנס לאתר, לאינסטגרם ולדף העסקי שלו או לפנות בוואטסאפ.

טל אייזנמן כותב תוכן לעסקים
צילום: ניקול קוזנצוב

חמש דרכים לכתיבה ניטרלית מגדרית אלגנטית

נניח שברצונך לכתוב דף נחיתה, פוסט שיווקי או כל תוכן אחר, וחשוב לך שהטקסט יהיה ניטרלי מגדרית. כלומר, שגם קורא-גבר וגם קוראת-אישה ירגישו לגמרי בנוח לקרוא את הכתוב. איך אפשר לעשות את זה?

השיטה הנפוצה ביותר היא בעזרת לוכסן, אליו הצטרפה בשנים האחרונות גם הנקודה הא-מגדרית: תלמיד/ה, נהג.ת, בנים/ות, א.נשים וכדומה. אבל… מילא העובדה שכתיבה עם לוכסנים ונקודות באמצעי מילים איננה תקינה דקדוקית; היא פשוט מסורבלת, ולעיתים מובילה לטקסטים שלא כל כך נוח לקרוא. הנה דוגמה המבוססת על סיפור אמיתי:

את/ה מעצב/ת גרפי/ת מקצועי/ת ובעל/ת ניסיון, שמעודכן/ת בטרנדים ו/או לא פוחד/ת מאתגרים? הצטרף/י אלינו! שלח/י קו"ח/תיק עבודות בפרטי.

למרבה המזל, יש עוד דרכים לכתוב תוכן בצורה ניטרלית מגדרית, אלגנטית ונוחה לקריאה – ואפילו תקינה מבחינה דקדוקית. הנה חמש דרכים כאלה:

מילות פנייה שמסתיימות ב-ך' (כ' סופית) ניתן לקרוא הן כזכר והן כנקבה: שלך, לך, בשבילך, ממך, באפשרותך, אותך, דעתך וכדומה. בעזרתן ניתן לפנות באופן ישיר לקורא או לקוראת ולכתוב טקסט שיתאים בו זמנית גם לו וגם לה. כך למשל כתבתי את המשפט הראשון במאמר הזה ממש: "נניח שברצונך לכתוב דף נחיתה, פוסט שיווקי או כל תוכן אחר, וחשוב לך שהטקסט יהיה ניטרלי מגדרית".

גם פעלים בגוף שני בלשון עבר ניתן לקרוא הן כזכר והן כנקבה: עשית, רצית, בחרת, הצלחת, ניצחת וכיו"ב. זו עוד דרך לפנות ישירות לקורא או לקוראת. למשל, במקום לכתוב לאישה "אם את מחפשת התחלה חדשה, תמצאי אותה כאן", ולגבר "אם אתה מחפש התחלה חדשה, תמצא אותה כאן", אפשר לכתוב משהו בסגנון: "חיפשת התחלה חדשה? מצאת!".

במקום פועל – שם הפועל: להוסיף לעגלה, ללחוץ על הקישור, למלא פרטים בטופס, ליצור קשר, להרים, לסובב, להכניס, לגזור, לערבב וכדומה. זהו פתרון נהדר לכתיבת מדריכים, מתכונים או הנחיות, משום ששם הפועל הוא ניטרלי מגדרית. לדוגמה, אם בספרי המתכונים של פעם כתוב "ערבבי את הבלילה והוסיפי קמח", היום נראה יותר "יש לערבב את הבלילה ואז להוסיף קמח".

שימוש בפעלים שניתן לקרוא גם כזכר וגם כנקבה: רוצה, עושה, רואה, נוטה, צופה – הפעלים הללו ניתנים לקריאה הן כזכר והן כנקבה. לכן אפשר למשל לשאול בדף נחיתה "רוצה להירשם לסדנה?" ואז לכתוב על כפתור "כן, אני רוצה!", וזה יתאים גם לגברים וגם לנשים.

התמקדות בשם עצם: כתיבה ניטרלית מגדרית נוצרה משום שלגברים ולנשים יש מין דקדוקי שונה בעברית, אבל זה לא קורה עם שמות עצם. מנורה היא תמיד נקבה, כיסא הוא תמיד זכר. לכן לעיתים אפשר להתמקד בשמות העצם. למשל, במקום לכתוב "בקורס הזה תלמד ספרדית" או "בקורס הזה תלמדי ספרדית", אפשר לכתוב "הקורס הזה ילמד אותך ספרדית".

לסיכום, יש מגוון דרכים לכתוב בצורה ניטרלית מגדרית אלגנטית, נוחה לקריאה ותקינה מבחינה דקדוקית, שאינה מצריכה לוכס/נים או נקו.דות. אלה היו רק החמש החביבות עלי ביותר. כמה מהן הצלחת למצוא במאמר שסיימת לקרוא עכשיו?

למדת משהו חדש? נהנית לקרוא? יש עוד תוכן על כתיבת תוכן באתר של טל, "תוכן בעבודת יד". ליצירת קשר עם טל מוזמנות להיכנס לאתר, לאינסטגרם ולדף העסקי שלו או לפנות בוואטסאפ.

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה