אז חזרתי לפני כמה שבועות מטיול בקרוואן בנורבגיה ועוד לא ממש כתבתי על זה פוסט חוץ מהמלצות לפינת העבודה. יש לי מלא מה לכתוב, בין אם חוויות, דברים פרקטיים או המלצות… עד כדי כך שהמסקנה שלי היא שאני חייבת בלוג טיולים בו אף אחד לא ירים גבה כשאני מציפה בחוויות עם נוף של מפלים.
הסיפור על המסלול נמצא עדיין בתהליך הבשלה אז בינתיים הכנתי פוסט שאלות ותשובות בענייני הקרוואן, כי אני מרגישה שיש הרבה שאלות בנושא והן שאלות קטנות שלא תמיד זוכרים לשאול ולפעמים חבל. אם לא עניתי על הכל, אשמח לעוד שאלות.
למי מתאים טיול בקרוואן?
לכולם! עם ילדים קטנים או גדולים וגם בלי ילדים, וגם בכל הגילאים. בנורבגיה ראינו המון קרוואנים וביניהם לא מעט מבוגרים שנראה שזו השגרה שלהם. צריך לחבב נהיגה, כי היא חלק חשוב ביום יום וגם לאהוב כבישים צרים. טיולים בקרוואן יכללו בדרך כלל יותר נופים ירוקים ופחות נופים אורבניים אבל זה תלוי בכם. וגם, יש התעסקות… עם צנרת, עם לוגיסטיקה, בישולים וכו'. זה כיף כן? (לא ענייני הצנרת) אבל לוקח את הזמן שלו.
מאיפה מזמינים קרוואן?
יש כל מיני אפשרויות. ניתן להזמין דרך סוכן בארץ (אנחנו הזמנו דרך מוטורהום) או דרך סוכן בחו"ל. כשהחזרנו את הקרוואן אמרו לנו בחברת ההשכרה שאפשר גם דרכם וזה זול יותר… לפעם הבאה. המחיר משתנה גם בהתאם למקום בו שוכרים את הקרוואן ויתכן שזה גם תלוי כמה מראש מזמינים (אנחנו הזמנו ברגע האחרון). אם שוכרים את הקרוואן בגרמניה זה זול יותר אבל אנחנו בחרנו לשכור באוסלו ולא לעשות נסיעה ארוכה של כמה ימים לשם מגרמניה או דנמרק. וגם לא תכננו מראש לקחת קרוואן כך שלא הייתה ברירה אלא לקחת באוסלו.
מה כוללים בהזמנה?
בהזמנה של הקרוואן יש המון סעיפים מעבר להשכרה עצמה וצריך לעבור על עליהם ולהחליט מה לבחור – להשכיר מצעים, מנגל, שולחן וכסאות, סוגי ביטוח שונים, כל מיני תוספות של בלון גז, נוזל ניקוי, ניקוי קרוואן ועוד. כל אלו מסתכמים לסכום נאה… אנחנו בחרנו לשכור שולחן וכסאות פיקניק וזה מאוד שימושי כי באתרי הקמפינג מוציאים אותם ואוכלים בחוץ. מצעים ומגבות הבאנו אתנו ובנושאי ביטוח עשינו רק ביטוח צמיגים ושמשות. אפשר להחליט גם במקום ולשלם, לא חייבים בארץ. מומלץ לעבור עם הסוכן במעמד ההזמנה על רשימת הציוד שיש בקרוואן ולהשלים במידת הצורך עם דברים מהבית. אם אתן מביאות מצעים אז כדאי לבדוק מה גודל המיטות בקרוואן. אם אתם שוקלים לא לעשות מסלול מעגלי ולהחזיר את הקרוואן במקום אחר, כדאי לכם לבדוק עלויות אבל גם השלכות, כי לפעמים למרות התוספת הכספית (הנאה) עדיין תעדיפו לעשות מסלול לא מעגלי.
מה כדאי לארוז לטיול בקרוואן?
ההחלטה מה אורזים תלויה כמובן במקום אליו נוסעים ובמזג האוויר שצפוי שם. מאחר ובחלק גדול מאתרי הקמפינג יש מכונת כביסה (וניתן בדרך כלל לבדוק זאת אונליין כשבוחרים מקום לינה) ואין צרוך לארוז בכמויות מכל סוג של בגד. טיול בקרוואן, במיוחד אם הוא ארוך יותר מצריך הצטיידות שונה מאשר טיול רגיל ואתם תמצאו את עצמכם אורזים הרבה דברים שמעלים סימן שאלה. חכה, משקפת, פינג'אן ודברים נוספים שלא בטוח שתשתמשו בהם. האריזה לטיול מהסוג הזה אינה מאוד שונה מאריזה לטיול ברכב מלבד מצרכים או כלי מטבח שאתם מביאים אתכם (לא חובה) והם רלוונטיים רק לטיול בקרוואן. אנחנו לקחנו אתנו גם צידנית קטנה אבל למרות שלא השתמשנו בה אני כן ממליצה לקחת למקרה שעושים מסלול לא קשה מידי אבל עם עצירות לאוכל.
מה יש בקרוואן?
חשוב לקרוא באתר ההשכרה מה בדיוק יש בקרוואן, ואם יש משהו שחסר להביא אתכם. הקרוואן שאנחנו שכרנו, המתאים לשישה אנשים. יש בו מיטה זוגית מאחורה ועוד אחת מעל לתא הנהג ובנוסף פינת אוכל שהופכת למיטה נוספת (וכל לילה מבדרים ובבוקר מפרקים). למשפחה עם מתבגרים זה קצת צפוף אבל לומדים להתמודד עם זה (בעיקר ההורים). היה לנו מקרר קטן (אבל היה בו תמיד מקום להכל), כיריים וכיור, קומקום חשמלי. מבחינת כלים, היו כלי אוכל – צלחות גדולות וקטנות וגם קערות, ספלים כוסות, הכל מפלסטיק קשיח ולא נשבר, וכמובן סכום וכלי מטבח שונים, סירים ומחבט, משטח חיתוך, סכינים, קולפן, בגדול כל מה שצריך, כולל מגבת מטבח וספוג לכלים.
מה עושים לפני שיוצאים לדרך?
אנחנו נחתנו בלילה וישנו במלון קרוב לשדה התעופה של אוסלו ובבוקר מונית ענקית לקחה אותנו ואת חמש המזוודות פלוס כמה טרולים אל משרדי חברת ההשכרה. אחרי מילוי פרטים והסברים בדלפק עברנו להסברים בסרטון וידאו ואחר כך להסברים בקרוואן עצמו. בתהליך קבלת הקרוואן חשוב להקשיב להסברים על תפעול הקרוואן לגבי הצנרת, חיבורים, חימום, תפעול וכו' וגם חשוב לעבור עם נציג החברה ולבדוק כל חלק במפלצת. כל שריטה או מכה קטנה צריך לסמן כדי שלא יחייבו אתכם אחר כך בסכומים אסטרונומיים
איזה אפליקציות עוזרות בטיול עם קרוואן?
כדאי לכם לבדוק מה האפליקציות הנפוצות במקום אליו אתם נוסעים. חלקן לא מיועדות רק לנוסעים בקרוואן אבל מאוד עוזרות בתכנון הטיול. איזה אפליקציות כדאי שיהיו לכם?
אפליקציה עם תחזית מזג האוויר – יכולה לעזור בכל טיול, לא רק בטיול עם קרוואן אבל הטיול בקרוואן מאפשר לכם גמישות יחסית במידה ויש צרוך לעשות שינויים. אם לא הזמנתם מקום לינה מראש אתם יכולים לשנות את המסלול ולהתאים את עצמכם למזג האוויר. (אני השתמשתי באפליקציית yr אבל גם הצצתי לכל אתרי התחזית)
אפליקציה עם אתרי קמפינג – ברור שחייבים, ועדיף אחד שיש בה מבחר ויש פירוט על כל אחד מהם, מה שיעזור לכם בבחירת המקום שמתאים לכם (האפליקציה norcamp הייתה מאוד יעילה בטיול שלנו)
אפליקציה עם מסלולי טיול – בכל מקום שתגיעו אליו תוכלו לבדוק מה יש בסביבה. בטיול בקרוואן יש הרבה יותר עצירות לא מתוכננות ואפליקציה כזו יכולה לעזור ממש במציאת מסלולים לאורך הדרך (למשל האפליקציה outtt שבה השתמשנו בנורבגיה)
אפליקציה של תחבורה ציבורית – גם מומלץ לבדוק לפני הנסיעה או תוך כדי האם יש מקומות שבהם צריך לנסוע בתחבורה ציבורית ואיך קונים כרטיס (כמו למשל האפליקציה של ruter בה השתמשנו באוסלו).
מה עושים דבר ראשון?
אחרי שמתרגלים לקרוואן התחנה הראשונה היא כמובן הסופר. מאחר וזו כנראה הפעם הראשונה שאתם חונים עם הקרוואן, אז כדאי לשים לב ועדיף לבחור סופר עם חניון גדול. מומלץ להכין רשימת קניות בסיסית עוד מראש על מנת לא ללכת לאיבוד ולהיות יעילים וכשאתם ממלאים את העגלה קחו בחשבון את גודל המקרר בקרוואן. בקנייה הראשונה כדאי לקנות מצרכים בסיסיים שבטוח תצטרכו – שמן, מלח, קטשופ, קורנפלקס, נוטלה, אורז, שקיות לסנדביצ'ים (אם לא הבאתם אתכם) וכו'. ובכל שאר הקניות תחדשו את מלאי הגבינות, ירקות, פירות, לחם ובשר.
איך חונים עם קרוואן?
אמנם לא עשיתי שאת מעולם, אבל חניה עם קרוואן יכולה להיות מלחיצה במיוחד אם זו הפעם הראשונה שלכם בטיול הזה. אבל מתרגלים. אם אתם נכנסים לחניון חשוב לוודא עד כמה שאפשר שההתניידות בו אפשרית לקרוואן. במידה והוא חניון מקורה צריך גם לבדוק מה הגובה המקסימלי בו. אפשר וכדאי שאחד הנוסעים ירד ויכוון בנסיעות רוורס גם אם יש חלון אחורי. גם בחניה באתרי הקמפינג חשוב קודם כל לבדוק איפה יש מקום והאם אפשר להיכנס אליו וגם אז להיעזר שמישהו שמכוון אתכם.
איך מתמקמים ללילה?
במהלך הטיול לא הזמנו שום מקום לינה מראש מלבד הלינה בקמפינג באוסלו שהזמנו אותה יומיים לפני וזה היה המקום האחרון בו חנינו לפני הטיסה. בשאר הימים נסענו ובשלב מסויים של היום בדקנו באפליקציה איזה חניונים יש בסביבת נקודת היעד שלנו לאותו יום ופשוט נסענו אליהם. פעמיים הגענו ולא היה מקום אז היינו צריכים ללכת על תוכנית חלופית אבל בשאר הפעמים לא הייתה בעיה. יש חניונים שבהם יש רק קרוואנים ויש כאלט בקתות או קרוואנים קבועים שאנשים משכירים לתקופות. בדרל כלל שעת העזיבה היא בצהרים כך שאם אתם מגיעים סמוך לשעה זו לאתר קמפינג סביר להניח שלא תהיה בעיה של מקום כי כולם מתחילים לעזוב.
אם התמקמתם במקום עם חיבור לחשמל אז דבר ראשון מחברים את החשמל, כמובן אחרי שבדקתם אם יש wifi והרגעתם את הילדים שהם לא יהיו מנותקים מהעולם. באתרי הקמפינג באירופה להבדיל מאלו בארצות הברית יש רק חיבור לחשמל ואת מילוי המים, ריקון המים וריקון הביוב עושים בנקודה מרכזית אחת באתר הקמפינג (או בכל מיני מקומות בדרך כמו תחנות דלק שיש בהן שלט מתאים). זה אומר שצריך לחסוך במים, ובמקרה שלנו את רוב המקלחות עשינו במקלחונים של הקמפינג.
איך נראים אתרי הקמפינג?
הם נראים כל כך טוב עד כדי כך שהם שווים פוסט נפרד בפני עצמו. במהלך הטיול שלנו ישנו בכמעט עשרים אתרים כאלו וכמעט כולם היו מצוינים. תרבות הקמפינג מאוד מפותחת בנורבגיה ולכן חלק גדול מהאתרים נמצאים במקומות יפים, ליד מפל, נחל או אגם. הכל שם מסודר ונקי – השירותים, המקלחות, המטבחים. ברובם יש גם מגרשי משחקים מושקעים יותר או הרבה יותר, ולפעמים יש גם כל מיני פעילויות בקמפינג עצמו. טווח המחירים יחסית רחב, וישנו במקומות בטווח של 100-200 ₪ ללילה.
חשוב לציין שלא חייבם לישון באתר קמפינג מסודר ובנורבגיה ניתן להחנות את הקרוואן בכל מקום כל עוד הוא מרוחק מספיק מבתים וכל עוד לא צוין שאסור להחנות שם. כך שלאורך הדרך ראינו לא פעם קרוואנים שמצאו פיסה ירוקה ועשו שם את הלילה. לנו היה קשה להיפרד מהחשמל וה- wifi.
איך נוהגים בקרוואן בכבישים מפחידים?
שאלה טובה. יש בנורבגיה לא מעט כבישי נוף מפותלים שלהם מסלול אחד בלבד וגם אופציות לעצירות בשוליים. בפעם הראשונה שרצינו לנסוע בדרך כזו מאוד התלבטנו. מישהי אמרה לנו שלמקום שאנחנו רוצים להגיע אי אפשר להגיע בקרוואנים או אוטובוסים אבל מישהו אחר אמר שזה בהחלט אפשרי. התחלנו לנסוע וזה היה די מלחיץ כי באמת אין מקום לשני רכבים לעבור. מזל שהאנשים שם רגועים וסבלניים ותמיד נותנים זכות קדימה לקרוואנים. הנסיעות בכבישים המפותלים היו לפעמים מלחיצות ממש וכמובן שקרה פעם אחת שאוטובוס נסע מולנו בעלייה תלולה ולא היה מקום לעבור, והיה ממש מלחיץ. אבל בסופו של דבר עשינו המון נסיעות כאלו.
מה אכלנו כל הזמן הזה?
ברגע שאתם הולכים עם המקרר שלכם לכל מקום, תמיד יש אוכל בסביבה שלכם. אנחנו עשינו שגרת קניות ממש מסודרת. ארוחות הבוקר והעברה ביו די מסודרת, בבוקר פרוסות עם ממרח, חביתה ועגבניות, ובערב כל מיני שילובים של סלמון, אורז, נקניקיות, תפוחי אדמה, פסטה, המבורגר ומרק עם סלט בצד. היו כמה פעמים ספורות בהן אכלנו במסעדה בערב או חיזקנו את ארוחת הערב עם צ'יפס מהדוכן בקמפינג. בשאר הזמן נשנשו סנדביצ'ים, פירות, נקניקיות בלחמנייה וכו'. את רוב הארוחות אכלנו בקמפינג עצמו למעט ארוחות הצהרים וכמה ארוחות בוקר שאכלנו בדרך.
מה קורה כשצריך לשוט במעבורת?
כל ההתנהלות של השייט במעבורות ממש מסודרת ונוחה. המחירים משתנים בין מעבורת למעבורת בין השאר בהתאם לזמן שלקוח לשוט, ויש מקומות שבהם שילמנו די הרבה בדביל שייט קצר. זה יכול להיות 200 ₪ ויותר. כשהשייט במעבורת היה יותר מאשר 20 דקות היינו יוצאים מהקרוואן ועולים לבדוק מה יש במעבורת מה שהסתיים בדרך כלל בנקניקיה בלחמנייה. יש מעבורות שהן פשוט עצומות, ויש בהם ממש מסעדה (עם מבחר מצומצם ובלי הרבה אופציות לצמחונים). לא נתקלנו בזמני המתנה ארוכים מידי ובסה"כ היה נוח וזו הפסקה קלה מהנהיגה כך שזה גם טוב.
אני מקווה שזה עונה על רוב השאלות שעולות כשחושבים לצאת לטיול בקרוואן, אבל אם יש לכן שאלות אשמח להוסיף ולענות. טיול בקרוואן הוא חוויה! וכדאי לעשות לפחות אחד כזה ולחוות סגנון טיול טיפה שונה אבל לא פחות כיפי למרות שיש הרבה עבודה…
חדש!!! הספר פינה משלך
סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...
עולם של נשים, פינות והשראה מחכה לך ממש כאן במגזין מיס מנדלה
הצטרפי לרשימת התפוצה ואשמח לשתף אותך בכל מה שקורה במגזין
*מבטיחה לא לשלוח ספאם
תודה שנרשמת. בקרוב תקבלי מייל לאישור הרישום.