הטיפים / התמודדות עם התנגדות לקבלת עזרה של בן משפחה מזדקן

חגית אדרי היא יועצת, מרצה, מנחת סדנאות ומלווה משפחות המסייעות לבן משפחה המתמודד עם אתגרי הזקנה באופן המותאם לכל משפחה לפי צרכיה תוך הנגשת מידע רלבנטי, מיצוי זכויות, ליווי רגשי ומענה מקצועי לכל השאלות לאורך המסע הטיפולי. בנוסף, חגית מנהלת קהילת הפייסבוק בשם: מטפלים בהורה מזדקן? בואו נדבר עליכם – קהילה העוסקת בהתייעצויות ושיתופים של בני משפחה מטפלים, הנגשת מידע רלבנטי וחוכמת וניסיון חברי הקהילה.

חגית מרצה, מנחה סדנאות ויועצת אישית לבני הגיל השלישי בתהליכי פרישה והתמודדות עם שינויים, אתגרים אישיים ומשפחתיים ושמירה על רווחה נפשית. אלו הטיפים של חגית להתמודדות עם התנגדות לקבלת עזרה על רקע של ירידה תפקודית עם בן משפחה מזדקן.

ליצירת קשר עם חגית מוזמנות להיכנס לאתר, ולדף העסקי שלה או בוואטסאפ ל- 050-8773763.

חגית אדרי מרצה ויועצת אישית לבני הגיל השלישי
צילום: מלי רינת

התמודדות עם התנגדות לקבלת עזרה על רקע של ירידה תפקודית עם בן משפחה מזדקן

משפחות רבות מדווחות על ירידה במצב הרוח ואף ירידה תפקודית פיזית או קוגניטיבית הבאה לידי ביטוי בפחות יציאות מהבית, אכילה לא מסודרת, אי לקיחת תרופות בזמן והזנחה של הבית ואף של הניקיון האישי.

ירידה תפקודית יכולה להיות באופן זמני על רקע של חולי או קושי ולכן נדרש לפנות לרופא המטפל לבירור רפואי וקבלת טיפול. גם כאשר הרופא אבחן ירידה תפקודית וצורך בקבלת עזרה חלקית או צמודה עדיין יש לכבד את הרצון של בן המשפחה המזדקן ולא להפוך לפטרונים היודעים מה טוב ונכון להם אלא לצעוד עימם בזמן ובקצב המתאים להם. החשש מליצור תלות בזולת ולאבד את העצמאות גורם לא פעם למזדקנים רבים לא לבקש עזרה מהסובבים ואף לדחות עזרה המוצעת להם. מה אפשר לעשות?

אל תניחו הנחות פשוט תשאלו אם הכל בסדר ואיך אפשר לעזור – תקשורת מקדמת, מכבדת ובגובה העיניים תפתח ערוצי תקשורת חשובים להורים המתבגרים. טון דיבור רך, חמלה והבנה לקושי יבטיחו לכם שיח כנה ואמיתי. הקשיבו בלב ובאוזניים פקוחות. הציעו להם שתתלוו אליהם לבדיקה הרפואית ותוכלו לעזור להם הן פיזית והן תשמשו "אוזן נוספת" לדברי הרופא ולקבלת החלטות בהתאם.

אל תחליטו בשבילם שהם צריכים מטפלת כל עוד אין להם ירידה קוגניטיבית או מסכנים עצמם – חשוב להבין שלכולנו יש חשש לאבד את העצמאות לה היינו רגילים. על אחת כמה וכמה כאשר אדם הולך ומזדקן וחווה אובדן מסוגים שונים על רקע של בריאות, אנשים קרובים שנפטרים, שינויים משפחתיים וכל אובדן נוסף מגביר עבורו את תחושת המתח והחרדה.

מתנגדים לקבל עזרה? מצאו זמן נוח לדבר על הנושא ובואו עם מגוון פתרונות אפשריים – היו בעמדה של הקשבה והסכמה לקבל פתרונות שפחות מקובלים עליכם, נסו לפרק את ההתנגדות לגורמים ולבדוק היכן ניתן לפזר ערפל, לתת מידע מוצק ואמין, להיות משענת, להבטיח הבטחות אמיתיות של להיות לצידם במידה ויוחלט אחרת, לשמש להם לעזר בקבלת החלטות.

התייעצו עם גורם מקצועי או מי שהורכם סומך על דעתו – אם אחרי שהקשבתם, הצעתם, ביררתם, שאלתם, ביקשתם ודיברתם שוב ושוב עדיין ההורה עומד בסירובו נסו למצוא בן משפחה שדבריו והתנהלותו מקובלים על ההורה לשמש עבורכם פה אצל ההורים. בנוסף, גם איש מקצוע כמו רופא משפחה, אחות, עובדת סוציאלית או כל גורם מקצועי אחר בתחום הזקנה שאינו קשור רגשית למשפחה ולמערכת היחסים יכול להיתפס אצל ההורה כבר סמכא וכמי שכדאי להקשיב לו. שינויים קורים לאט. תנו לזה הזדמנות.

עזרו להם לערוך סקירת חיים תוך התמקדות בחלק החיובי של חייהם – בתקופה של שינויים וחשש מומלץ לדבוק במוכר ובידוע ובבנק הזיכרונות אותו צברנו לאורך שנות חיינו. עודדו את בן המשפחה לספר על עצמו ועל חייו, שאלו שאלות פתוחות כמו מה אהבת לעשות בחיים? במה אתה גאה? האם יש דברים שהיית עושה אחרת? מה משמח אותך? מתוך הקירבה, ההתעניינות והסקרנות בחייו תוכלו שוב ליצור אוירה טובה והגשת סיוע כנדרש.

ליצירת קשר עם חגית מוזמנות להיכנס לאתר, ולדף העסקי שלה או בוואטסאפ ל- 050-8773763.

 

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה