הטיפים / כיצד תעזרו לילדכם שחווה קושי לימודי או רגשי

רותי פרגר-מאור היא פסיכולוגית חינוכית מומחית בכירה בעלת יותר מ-35 שנות ניסיון. בעלת תואר שני (M.A) בפסיכולוגיה מאוניברסיטת בואנוס איירס והתמקצעות ספציפית בייעוץ, אבחון וטיפול בתחום לקויות למידה והפרעת קשב וריכוז, הדרכת הורים ואנשי חינוך, ילדים מחוננים ועוד. בשנת 2008 ייסדה את מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך בגבעתיים המכיל יותר מ-20 פסיכולוגים חינוכיים ולאורך השנים אבחן וטיפל באלפי ילדים מכל הארץ. אלו הכלים של רותי להורים שרוצים לעזור לילדיהם החווים קשיים לימודיים ורגשיים.

רותי מאור פרגר מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך
צילום: אמנון חורש

ליצירת קשר מוזמנות להיכנס לאתר, לערוץ היוטיוב ולדף העסקי של המכון.

כיצד תעזרו לילדכם שחווה קושי לימודי או רגשי

החל מהגיל הרך, דרך בית הספר וכלה בשנות התיכון והבגרויות, הילדים שלנו רוכשים מיומנויות לימודיות ונדרשים לפתח את היכולות החברתיות והרגשיות שלהם. אבל זה לא תמיד קל, ופעמים רבות כשהילד מציג קושי חברתי או רגשי, לא נדע לזהות זאת כהורים – וגם אם נדע, לא יהיו בידינו את הכלים לטפל במצב. ילדים רבים חווים קשיים לימודיים ורגשיים, מה אנו כהורים יכולים לעשות כדי להיות להם לעזר?

כיצד נדע שהילד חווה קושי לימודי או רגשי? קושי מתבטא בדרכים רבות. אם הילד חוזר להרטיב במיטה, לא רוצה להכין את שיעורי הבית, ובגילאים מאוחרים יותר לא רוצה להיפגש עם חברים או מאבד את המוטיבציה ללמידה באופן פתאומי – יש כאן תמרור אזהרה שמתחנן בפנינו להתייחס אליו, ייתכן שהילד חווה קושי לימודי או רגשי וזקוק לעזרה.

חושדים בקושי, עכשיו צריך לתשאל את אנשי החינוך. אנחנו לא נמצאים עם הילד לאורך היום, אבל אנשי החינוך במסגרות הגן ובית הספר כן. חשוב לפנות לגננת או למחנכת ולשאול במה הן הבחינו. פעמים רבות הן יספרו לנו שהילד חסר שקט, אולי אף מרביץ לילדי הגן. לעיתים הוא לא מעתיק מהלוח, נראה לחוץ או מופנם, מסרב לדבר בפני הכיתה. ייתכן שהילד לא קורא כל כך טוב או לא מבין מה הוא קורא. הסימנים הללו יכולים להעיד על כך שמדובר בקושי שמצריך התייחסות מידית.

גם אנחנו כהורים יכולים לעזור. כפסיכולוגית אני אומרת זאת: לא תמיד צריכים לרוץ ישר לשירות הפסיכולוגי. באיתור מוקדם של הבעיה ניתן לקנות חוברות עבודה ייעודיות ולשבת ולתרגל עם הילד קריאה וכתיבה, להקריא לו סיפורים ולעודד אותו לקחת ספרים מהספרייה. אם ילד חסר שקט, חשוב לקחת אותו לגני שעשועים לפרוק אנרגיה, או לרשום אותו לחוג שחיה או ג'ודו. אם הקושי הלימודי או החברתי ממשיך, זה מרמז על כך שצריך הכוונה מקצועית של פסיכולוג חינוכי.

 השלב הבא – אבחון פסיכודידקטי ופסיכולוגי. יש מגוון אבחונים אפשריים מהגיל הרך ועד לשנות בית הספר המאוחרות. אבחונים פסיכולוגיים, פסיכודידקטיים ופסיכודיאגנוסטיים מטרתם לאתר את הקושי של הילד ולראות מהיכן הוא נובע. פסיכולוג חינוכי יידע להמליץ על מפת הדרכים הרלוונטית עבור כל ילד, לאתר את נקודות החוזק והחולשה ולמצוא להן פתרון, הן במסגרת הביתית והן החינוכית, כדי להוביל להתפתחות נכונה ותקינה.

תמיד לתמוך. לפעמים יש לנו ציפיות גדולות מהילדים שלנו, אנחנו רואים בהם מושלמים ודוחפים אותם להצלחה. חשוב להבין כי עבור ילד זהו מעמד מלחיץ שלעיתים גורם לו לבטא חוסר מסוגלות רק כדי להנכיח את הקושי שלו בפני ההורה. התפקיד שלנו הוא להיות קשובים לילד, תמיד לתמוך, גם אם הוא מראה קשיים – לתת לו את הביטוי ולמצוא עבורו את הכלים, אם באופן אישי או באבחון מקצועי, כדי שיוכל להתפתח ולהיות מבוגר מאושר יותר.

ליצירת קשר מוזמנות להיכנס לאתר, לערוץ היוטיוב ולדף העסקי של המכון.

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה