הטיפים / לאיזה תפקיד הילד שלי ישובץ בצה״ל

מיטל מידם עוסקת בהדרכת הורים ונוער בתהליכי הגיוס. היא קצינה משוחררת, סא"ל במילואים – ׳שוברת דיסטנס׳. מיטל סיימה 25 שנות שירות בצה"ל בתפקידי פיקוד מגוונים, כשהתפקיד המשמעותי, המאתגר והמשפיע מכולם במהלך 25 שנות השירות שלה, היה התפקיד של מפקדת בסיס טירונים מחנה 80. היא אמא לארבעה ילדים, אחת מהן חיילת.

לאחר שפגשה אלפי חיילים וחיילות ואת ההורים שלהם, למדה מיטל דרך העיניים שלה עד כמה יש חשיבות מכרעת לליווי נכון של ההורים את ילדיהם דווקא בשלב הזה בחיים. הכניסה למערכת הצבאית והשינוי הענק שהולך להגיע, הם לא פשוטים ועטופים בהמון חששות ופחדים. איבוד השליטה שלנו כהורים ומסירת הילדים שלנו למפקדים, יכולים לעורר אצלנו קושי רב. מיטל כאן לתמוך, לעודד, לסייע, להקשיב, לנרמל, להסביר איך המערכת עובדת, להכניס לפרופורציה ולייעץ מה כדאי לעשות, מתוך הבנה עמוקה והמון אמפטיה למתרחש בלבבות ההורים והמתבגרים.

ליצירת קשר עם מיטל מוזמנות להיכנס לאתר, לאינסטגרם, ליוטיוב ולטיק טוק שלה או לשלוח הודעה לוואטסאפ. מוזמנות גם לקהילת ההורים שלה בפייסבוק – מתגייסים והורים שוברים דיסטנס.

מיטל מידם הדרכת הורים ונוער בתהליכי הגיוס
צילום: אור פרבוזניק

למה לא כדאי לנו להתערב בשיבוץ העתידי של הילדים שלנו בצה״ל

השיבוץ, השיבוץ, השיבוץ… או במילים אחרות לאיזה תפקיד הילד שלי ישובץ בצה״ל? מה הוא הולך לעשות בזמן השירות שלו? אני שומעת הורים שאומרים לי: ״אני רוצה שהוא יעשה משהו משמעותי״, ״משהו שהוא ירגיש בו שהוא נותן״, ״משהו שימצה את היכולות שלו״… ומיד אני שואלת חזרה: משמעותי למי? מה זה משמעותי? ומה הכוונה שירגיש שהוא נותן? שימו לב למילים שאנחנו משתמשים בהן, יש להן כוח רב על הילדים שלנו ועל המשמעות שהם נותנים להן.

המערכת מייחסת שירות משמעותי לשירות קרבי. וזה בסדר. כי זה צבא לוחם וזו מטרתו. אך מה קורה לאלה שלא יכולים להיות קרבי? ומה קורה עם בנות שזו התנדבות עבורן? ולכן, בואו תנסו לברר איתם קודם כל מה זה משמעותי מבחינתם. ואז מגיעה האמירה שלנו שיעשה משהו שיתרום לו לעתיד, וכאן אני חייבת רגע להזכיר לנו מי אלה הילדים שאנחנו מגדלים. דור ה- z, שרואה את עולם העבודה אחרת מאתנו דור ה- x. ולכן, הם כנראה יחליפו 5 עבודות ב- 15 השנים הבאות. ולכן, לומר להם מגיל 17 לך למשהו שיתרום לך לעתיד – אני לא בטוחה שהם מבינים מה אנחנו אומרים להם בעצם. ובסוף, חוסר הוודאות של מה יש למערכת להציע ומה אומר בדיוק כל תפקיד מטריד אותנו ואותם מאוד, ועם ההבנות האלה אני רוצה לאפשר לכם להתמודד נכון עם נושא השיבוץ לתפקיד במערכת הצבאית ולמה כדאי לכם לשים לב:

לא להגשים חלומות שלנו דרך הילדים: כתבתי על זה בעבר ואני רוצה לתת לזה דגש גם כאן. זה שאנחנו היינו משהו בצה״ל, לא אומר שזה קשור אליהם. זה שאנחנו חושבים שהם מתאימים למשהו מאוד מסוים, לא אומר שזה מה שהמערכת רואה בהם. יש אפילו אופציה נוספת שעלינו לקחת בחשבון: המערכת רואה משהו שאנחנו עדיין לא ראינו בילדים שלנו.

שימו לב למה שאתם אומרים: מהרגע שמגיע הצו הראשון ומתחילה שיחה בבית סביב תפקידים או ״מה תרצה לעשות בצבא?״, היו ערניים למילים שלכם, לדעה שלכם, להסללה שלכם. לא בכוונה, רק מאהבה גדולה, אנחנו לעיתים אומרים דברים שמושרשים אצל הילדים שלנו והם לעיתים אפילו לא מבינים למה. אנחנו ההורים שלהם, ותתפלאו, הם עדיין מקשיבים ומחשיבים את מה שאנחנו אומרים. תנו להם לגלות את עצמם לבד!

לא לדחוף אותם לתפקיד מסוים! (הסימן קריאה חשוב כאן…): כשאנחנו דוחפים את הילדים לתפקיד ספציפי והם בוחרים בו בגלל שאנחנו אמרנו להם והם סומכים עלינו, אנחנו עלולים להסתבך. למה להסתבך? כי אין לו שליטה על איך הם יהיו בתפקיד, מה יקרה בו, איך הם יתפסו אותו ואז הם מאשימים אותנו!

לקחת בחשבון שאנחנו לא מכירים את הילדים שלנו והם יכולים להפתיע אותנו: כן, אני יודעת שזה קשה לקריאה ואני רוצה להסביר. אנחנו כהורים מכירים נתח מסוים מהיכולות של הילדים שלנו, הנתח שראינו בביה״ס. המיומנויות והיכולות שלהם בבית הספר הן מאוד מוגבלות וספציפיות. הצבא יאפשר להם לגלות על עצמם יכולות ומיומנויות נוספות שאנחנו נעמוד בפליאה מהצד.

בואו נזכור מה באמת חשוב: זה התור שלהם עכשיו – לתת למדינה שהם חיים בה, לתרום לה מיכולותיהם, לעשות דברים שפחות מדברים אליהם אבל צריכים אותם. זו לא בושה לדבר ערכים, לעיתים נדמה לי שהפסקנו ולמה בעצם? ערכים הם עמוד השדרה שיחזיק אותם שנים קדימה ולא שום אמירה כזו או אחרת.

אם תשאלו אותי – השיבוץ לא חשוב! החוויה היא החשובה. כולנו רוצים חוויה חיובית לילדים שלנו, שייהנו! שיהיו שמחים! לא תמיד השיבוץ הוא התשובה לכך. מה שישפיע על חווית השירות שלהם הם שלושה דברים: הגישה שאיתה הם מגיעים ואופן ההסתכלות שלהם על דברים, הסביבה החברתית שתהיה להם והמפקדים שלהם.

ותזכרו, הם לא אנחנו. הם לא רואים את הדברים כמונו. ומי שרוצה להיות הורה שמרחיב אופקים לילד שלו, אז שיאפשר לו להיות הכל בצבא גם אם הסביבה מכתיבה לנו שנהג משאית זה תפקיד לא משהו… ליצירת קשר עם מיטל מוזמנות להיכנס לאתר, לאינסטגרם, ליוטיוב ולטיק טוק שלה או לשלוח הודעה לוואטסאפ. מוזמנות גם לקהילת ההורים שלה בפייסבוק – מתגייסים והורים שוברים דיסטנס.

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה