הטיפים / איך לבנות אצל התינוק.ת שלכן תחושת ביטחון

ענבל וויטיץ היא מדריכת ליווי התפתחותי, עיסוי תינוקות ותקשורת מקרבת לגיל הרך. סטודנטית לתואר שני בחינוך והתפתחות לגיל הרך (אוניברסיטת חיפה). בעלת סטודיו 'ענבל לתנועה' בקיבוץ משמרות. בעלת 8 שנות ניסיון בתחום ומעל 1,200 תינוקות והורים בסדנאות עד כה. אלו הטיפים של ענבל איך ליצור תחושת ביטחון אצל התינוק.ת שלך.

ליצירת קשר עם ענבל מוזמנות להיכנס לאינסטגרם, לדף העסקי לבלוג שלה.

ענבל וויטיץ מדריכת ליווי התפתחותי

איך תבנו אצל התינוק.ת שלכן תחושת ביטחון

מזל טוב! נולדתי! ומה עכשיו? תינוקות נולדים ואליהם מצטרפים שלל אביזרים לבית, ביניהם צעצועים, שאמורים להפוך את החיים של ההורים הטריים לנוחים יותר. מבלי להכיר אתכן או את הילדות או הילדים שלכן, אני יכולה לנחש בוודאות די גדולה שכל האביזרים מקדמי ההתפתחות הללו היו די מיותרים, לפחות בהתחלה. נכון?!

למעשה, אחד המרכיבים המשמעותיים בהתפתחות של תינוקות הוא מרכיב רגשי, אותו אנחנו יכולות להעניק ללא שום צורך באביזרים נלווים. המרכיב הזה הוא תחושת ביטחון. אמנם ציינתי אותו כמרכיב רגשי, אך יש לו השלכות קוגניטיביות ידועות: תינוק בטוח יהיה רגוע ופנוי לחקור את הסביבה שלו ככל שיגדל ובתמורה יעודד את התפתחות המוח. לעומתו, תינוק במתח, סטרס, אינו פנוי לחקור את הסביבה ואינו ממצה את הפוטנציאל הקוגניטיבי שלו (מוזמנת לצפות בסרטון קצר על התפתחות המוח בינקות ביוטיוב שלי). הנה 5 דברים שיכולים להעלות את תחושת הביטחון, שלך ושל התינוק שלך.

מגע, מגע ועוד מגע. חיבוקים, עיסויים, נשיאה במנשא עם הפנים אליך, לנוח ביחד מעורסלים או בתנוחת בטן לבטן (כשאת על הגב והוא או היא על בית החזה שלך), כל אלו יכולים לעזור לתינוקות צעירים (וגם לילדים גדולים יותר) להרגיש אהובים, להרפות ולהפריש את הורמון האוקסיטוצין, שנקרא גם הורמון האהבה. מגע חיובי ואוהב לעולם לא יהיה פינוק מיותר. למעשה, מגע הוא צורך בסיסי קיומי לטובת התפתחות בריאה. אני מזמינה אותך לקרוא עוד על משמעות המגע בבלוג שלי.

ריח. אחד החושים המשמעותיים בינקות הוא חוש הריח. לעומת חוש הראיה, שממשיך להתפתח אחרי הלידה, חוש הריח מפותח במלואו כבר בלידה ומשמעותי מאוד בחיבור התינוק לדמות המטפלת בו ולהיפך. אז, המלצה חמה שלי, ותרי על הבושם מדי פעם ותבלו בחיבוק והסנפה הדדית.

תנועה. תנועה משותפת, איטית ומונוטונית יכולה לחולל פלאים כשהתינוק שלך באי שקט. בין אם זה בנשיאה על הידיים או בטיול במנשא, הקרבה אליך והתנודות הרכות ביחד, כשראש התינוק וגוף התינוק נתמכים היטב, יכולים לעזור בהרפיה ותחושת ביטחון, קצת כמו שחוו כשהיו ברחם. 

דברו איתי. נחשו מה הצעצוע ההתפתחותי המומלץ ביותר? בדיוק כך! אנחנו… פנים אנושיות שמדברות אליהם, מחייכות, מחקות את הבעות הפנים שלהם, מקשיבות לצלילים שהם מפיקים ומחזירות להם באותם הצלילים. תינוקות מזהים את הקול של אימם וזה בתמורה יכול להרגיע ולעזור בוויסות מצב הרוח, אבל גם הרבה מעבר לכך. מחקרים מראים שכשאנחנו מדברות עם הילדות והילדים שלנו, אנחנו "מדליקות את המוח" כלומר, אנחנו מגרות יצירה של קשרים עצביים במוח. 

לאט ומעט. כל כך הרבה גירויים יש סביבנו – קולות, צלילים, ריחות, פרצופים ושלל מראות חדשים. כל אלו עלולים להיות קצת יותר מדי עבור תינוקת צעירה, להבהיל או לגרום למתח מיותר. למעשה, אנחנו רוצות לאפשר לה הסתגלות  ה ד ר ג ת י ת  לעולם סביבה. אבל איך לעזאזל אנחנו מורידות הילוך במאה ה- 21? פשוט –  תסגלו התנהלות של 'לאט ומעט': בחודשים הראשונים לחיים, וותרו על צעצועים מנצנצים ורועשים (זוכרות? אין תחליף ל"שיחה" משותפת), הורידו מעט אורות חזקים ושמרו על התינוק שלכן קרוב אליכן (או לדמות אהובה אחרת). כך תוכלו ללמוד לזהות את האיתותים שלו או שלה, כשהם מסמנים לכן שהם שבעו מהמתרחש סביבם וצריכים לנוח.

אני מאחלת לך הסתגלות רכה להורות, בקצב שלך ולפי מה שנכון עבורך ועבור המשפחה שלך. אשמח לענות על כל שאלה. ליצירת קשר עם ענבל מוזמנות להיכנס לאינסטגרם, לדף העסקי לבלוג שלה.

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה