הטיפים / איך לעזור לילדים בקבלת החלטות

אתי ענבל סגרון מטפלת ומלווה ילדים ונוער עם הפרעת קשב ולקויות למידה בתהליך ההגשמה של החיים שהם ראויים להם. היא מנהלת את המרכז הרב-תחומי "המיגדלור" ברחובות, מומחית לטיפול בגיל ההתבגרות, מנחת הורים על פי גישת ACT, אשת חינוך ותיקה, מנחת צוותי הוראה ומרצה. אלו הטיפים של אתי איך לתמוך בילד בתהליכי קבלת החלטות.

ליצירת קשר עם אתי מוזמנות להיכנס לאתר ולדף העסקי שלה. ניתן לפנות גם במייל או בטלפון 052-4329967.

אתי סגרון הפרעת קשב וריכוז
צילום: איתי סגרון

תהליך קבלת החלטות אצל ילדים

רוב הילדים אינם יודעים לקבל החלטות נכונות, מחושבות. אם אנחנו רוצים לגדל ילדים בעלי דעה עצמאית, מסתדרים עם עצמם ובחברה, פותרים בעיות ומתקדמים הלאה, חשוב ללמד אותם איך לקבל החלטות נכונות.

לפני מספר שנים פגשתי נער מתבגר, עם הפרעת קשב, שלא הלך לביה"ס במשך שנה וחצי. זו לא החלטה טריוויאלית, לא כל אחד מקבל החלטה כזו, אבל הוא קיבל את ההחלטה הזו לבד, בעצמו. הילד קבל החלטה כל יום מחדש. אנחנו נדרשים להחליט בכל יום כמה החלטות ולפתור בעיות, כמו: לאן ללכת לקנות… מה לקנות… מה לאכול היום… וגם בעיות יותר סבוכות: יש לי טיפול שיניים, מאיפה אביא את סכום הכסף הדרוש? הנער יכול היה לבחור להתמודד או לברוח. הוא בחר לברוח. בסיפור שלנו אין טובים ואין רעים. עם מה הנער היה צריך להתמודד? עם אלימות, הצקות, תסכול – שליוו אותו מידיי יום בבית הספר. וזו המציאות היום לצערי, לגבי ילדים רבים ברחבי הארץ. אז מה עושים?

זיהוי מצוקה: איך יודעים שהילד במצוקה? לא אוכל, מסתגר בחדר, בכי, ההתנהגות שונה ממה שאתם מכירים.

תגובה מידית: אם רואים על הילד שהוא במצוקה, יושבים מיד לשיחה שקטה, לא מאיימת ולא ביקורתית.

שאלות מנחות: בשיחה שקטה שואלים אותו כמה שאלות מנחות: מה קרה? מה הרגשת? איפה זה הפריע לך? מה חשבת לעשות? מה עשית? חשוב גם לשקף לו את מה שהוא אומר: בעצם אמרת ש… ולגלות הבנה: אני מבינה, זה קורה להרבה ילדים היום, כלומר, לתת תוקף לרגשות שלו, לגלות הבנה.

פניה לעזרה: לחשוב יחד מי יכול לעזור, למי אפשר לפנות לעזרה, חוץ מכם ההורים.

ללמוד לפתור בעיות לבד: בואו נתחיל ללמד אותו לפתור בעיות בעצמו, לקבל החלטות נבונות, דרך כמה שלבים: זיהוי הבעיה, היכולת להגדיר אותה, לווסת (להרגיע) את הרגשות השליליים ולהפוך אותם לחיוביים. אפשר לנסות למצוא פתרונות אלטרנטיביים, לכתוב מספר פתרונות אפשריים, לבחור את מה שאפשרי לילד שלי לעשות/לבצע וליישם את הפתרון הנבחר.

כשהילד שלנו, מתרגל לעבור תהליך של ניתוח האירוע בדרך קוגניטיבית כזו, הוא ילמד לחשוב ואז לפעול אחרת. בדרך זו הפעולות והתגובות יהיו יעילות יותר לפתרון הבעיה, הילד ירגיש רגשות חיוביים טובים של: הצלחה, אני יכול, תחושת מסוגלות, תחושה שהוא מתקדם. גם הומור עוזר מאד לקבל החלטה רגועה ונכונה, מאחר והוא מעודד אנשים לשבור דפוסי חשיבה קיימים. בסופו של דבר לכל בעיה יש פתרון! או: לכל פתרון יש בעיה! חשוב גם להסיק מסקנות שיוסיפו מידע ויעזרו לפעם הבאה.

ליצירת קשר עם אתי מוזמנות להיכנס לאתר ולדף העסקי שלה. ניתן לפנות גם במייל או בטלפון 052-4329967.

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה