טור אישי / נשים ועסקים בימי קורונה

בואו נאמר שהשנה הזו לא התפתחה לפי התוכניות שלי. או של אף אחד אחר. סרטי האקשן על מגיפות עולמיות נכנסו לנו בהפתעה למציאות היום יומית ופתאום משהו פשוט כמו לפגוש חברה בבית קפה אחרי שארגנת את הלוגיסטיקה עבור שלושה ילדים וחתול הפך להיות בלתי אפשרי. למרות שהיה לי ברור שזה הולך לפגוע בעשייה שלי ומיד בחרתי להתמודד עם הבשורה באופן רגוע ולא לתלוש שערות. אבל גם לא לקבור את ראשי בחול.

שינויים בימי קורונה

מאחר ואני לא יודעת באמת איך להתמודד עם זמן פנוי החלטתי לעשות שני דברים:

האחד – ההבנה שהעסק שלי עומד להשתנות נפלה עלי ככה ביום בהיר אבל החלטתי שאני אשלוט על השינוי. כבר בשבוע הראשון של הסגר הבנתי שאי רוצה לתרום את החלק שלי לתמיכה בעצמאיות. כתבתי פוסט באחת הקבוצות ובו הצעתי לכתוב כתבות על נשים ועסקים במחיר מיוחד לתקופה, על מנת להמשיך לקדם עסקים של נשים בתקופה הלא ברורה הזו. הייתה היענות מאוד גדולה וכך נולד מדור חדש במגזין, מדור *נשים ועסקים* וכל יום ממשיכות לעלות בו כתבות על עסקים נוספים, ודרכן קוראות המגזין וגם אני זוכות להכיר עוד ועוד נשים ועסקים.

השני – התחלתי להכין אוכל. פתאום נזרקתי אל מציאות של שלוש ארוחות משפחתיות והיה צריך להסתגל גם לזה. והיה גם סדר באמצע!! בתקופה הזו למדתי להכין דברים שמצריכים יותר משלושה מצרכים והרבה יותר מחמש דקות על האש, אפילו עשיתי דברים שמערבים תנור וכיריים באותו מתכון. ללא ספק תקופה של שינוי עבורי, ועל מנת להתמודד איתה התחלתי לרוץ כל יום.

הקורונה למעשה שינתה את אופן ההסתכלות שלי על העסק בכל מה שקשור לכתיבת ועריכת התוכן כאן באתר. כמה ימים קודם הרגשתי שיש כמה דברים לא מדויקים בעסק שלי והקורונה ניערה אותי. התחלתי להשקיע יותר זמן באתר, גם לתת במה לנשים עצמאיות מתחומים שונים וכתוצאה מכך להגדיל את כמות התוכן שיש בו, מה שמבחינתי יצר מצב של ווין ווין לשני הצדדים, הכניס לחיי יותר נשים, והכניס את המגזין לחייהן. זה גם עזר לי להעביר את הזמן בקורונה כשאני ממשיכה לשבת מול המסך כרגיל (כל היום עם הפוגות להכנת ארוחה או שתיים. או שלוש). ברור לי שהשינוי הזה הוא לא זמני, אבל מצד שני, אני גם יודעת ששינויים הם חלק מהדרך ובקרוב אולי יגיע עוד אחד, אני מקווה שהוא לא יהיה מלווה במגיפה.

נשים ועסקים בימי קורונה

לאורך התקופה הזו שהתחילה בקורונה ועדיין ממשיכה, קראתי פוסטים של נשים רבות וברור לי שהקורונה פגעה בכל אחת ואחת, בין אם זה קרה מיד או קצת אחרי. זה פגע לנו בעבודה, וגם בחופש שלנו, באפשרות לשאוף אוויר ללא מסיכות. אבל כעצמאיות (ולא רק) כבר צלחנו אתגר זה או אחר וצמחנו ממנו. וסיפורים מרתקים ומעניינים על שינויים עסקיים שקרו ויקרו אנחנו נשמע עוד הרבה. אני בחרתי להביא לכן כאן כמה סיפורים, מתחומי עשייה שונים על שינויים בעקבות הקורונה וגם כמה תמונות עם מוצרים של עסקים של נשים.

אירה חרקובסקי

אירה(וק), היא מומחית לרשת האינסטגרם. המהות של העסק שלה היא לעזור לבעלי עסקים לבנות את המותג שלהם ברשת, למצוא את הניצוץ – הקול והייחוד של כל אחד ולספר את הסיפור של העסק בעזרת תוכן שנותן ערך אמיתי ובונה קהילה אוהדת ומפרגנת. העסק שלה נשען ברובו על קורסים, סדנאות והרצאות ופרונטליות וכמובן שהכל בוטל בגלל הקורונה.

"רגע לפני הסגר הבנתי שזה הולך לקרות והצלחתי לעשות חישוב מסלול מחדש דיי מהר. יצאתי לאונליין – הקלטתי קורס עריכת תמונות בסמארטפון, הסבתי את הקורס הפרונטלי לזום, העברתי את הסדנאות לאונליין והשתלטתי על החדר של הבנות עם חמ״ל הקלטות ושידורים קטן. לפני שהגיעה הקורונה התוכנית הייתה לצאת בחלק השני של שנת 2020 לאונליין באופן מסודר, מושכל, עם תוכנית עסקית, שיווקית וכלכלית. ובכן, זה לא קרה. במקום זה, בזכות קורונה, פשוט קפצתי למים. יצאתי עם קורס מוקלט ראשון בלי תכנון אסטרטגי, אבל עם ידיעה שהקורס ייתן ערך רב. וכך גם היה. עשיתי שינוי בכל מוצרי העסק. פגישות הייעוץ הפרונטליות עברו לזום וכך גם יישאר. רוב הקורסים ימשיכו להיות אונליין והמאזן בין הפרונטלי והאונליין ישתנה לטובת האונליין. הקורונה גם דחפה אותי ודייקה לי את בית הספר Sparkles שאני מקימה ואיך הוא צריך להראות בעידן הנוכחי. בתור בעלי ובעלות עסקים, אנחנו חייבים לדעת להתאים את העסק לשינויים ולא להתקבע רק על המוכר והידוע. מבחינתי זה מה שהציל לי את העסק בזמן קורונה. עם כל הקושי, מבחינתי זו הייתה הדחיפה המדויקת שהייתי צריכה לקבל."

עסקים בימי קורונה

קרן שביט

קרן היא מעצבת ויזמית של well being, פעילה חברתית בתנועה לשחרור יצירתי. את החנות שלה בשוק הפשפשים נאלצה לסגור בתחילת הקורונה בשל ההגבלות במסחר וגם אירועי הפופ-אפ שנהגה לקיים בסופי השבוע בוטלו. היה לה ברור שהיא חייבת לפעול על מנת לשמר ולחזק את העסק שלה. עם כל החששות ממה שעומד לקרות, היא בחרה להתמקד במה שיש.

"כשהבנתי שאני צריכה לסגור את החנות, בחרתי לשתף את מה שעובר עלי ברשת. פשוט זעקתי לכל הקהל שלי, ושיתפתי אותם בתחושות ובחששות שלי, אבל לא ממקום של דכאון אלא ממקום אותנטי שגם נתן השראה ותקווה לאנשים אחרים, שממש כמוני מתמודדים עם השאלה – מה עכשיו? זה גרם לנשים לרצות להיות חלק בזה, להשקיע בי ולהמשיך לרכוש מהמוצרים, הפעם רק דרך האתר. לאורך כל התקופה שהחנות הייתה סגורה הגעתי כמה פעמים בשבוע על מנת לטפל בהזמנות וארזתי אישית כל הזמנה והזמנה. לכל משלוח הוספנו פתק אישי ואת המשלוחים שלחנו ללא תשלום ולפעמים אף הגעתי אישית ומסרתי את החבילה ממרחק של שני מטר. כל מה שקרה בקורונה רק חיזק את המקום של האונליין בתוך העשייה שלי. ברור לי שהאונליין ימשיך לתפוס מקום משמעותי בעשייה שלי מצד אחד, ומצד שני אמשיך לקיים את אירועי הפופ-אפ שלי, עם רעיונות חדשים ומרגשים, מוצרים חדשים שאני מתכננת להשיק והפתעות בתחום ה-living. ההחלטה המשמעותית שעשיתי בעקבות המצב הייתה לסגור את החנות ביפו ולהעביר את הפעילות שלי לצפון, לאזור מגוריי, שם אני מתכננת לעבור למתחם חדש וממנו תתבצע כל הפעילות והמכירות יתבצעו דרך האתר. למרות המצב הלא פשוט אני מתכננת להשיק מוצרים חדשים, נמצאת בעשייה וחשיבה מתמדת ומאמינה שאנשים כן ירצו להתחדש ולרכוש מוצרים איכותיים. העולם משתנה, וההמלצה שלי היא לבנות עסק חכם עם גמישות, שיכול לגדול, לקטון ולזוז וליישם החלטות במהירות."

ולדה טרוגמן

ולדה היא יוצרת, מעצבת, מעצבת, מצלמת, שוזרת ובעיקר מכורה לפרטים הקטנים. בעלת הבייבי שלי ״ולדיס״ שהוא בית לעיצוב, פרחים וצמחים. בשנים האחרונות עבדה 24/7, עד שהבינה שהיא צריכה להוריד את הקצב ויצור חיים שבהם היא מצליחה גם וגם, בלי ייסורי מצפון ועם שעות שינה. השנה האחרונה הייתה לא פשוטה עבורה, כשאביה נפטר במפתיע, ולקורונה היא הגיעה אומנם עם כנף פצועה ולב שבור, אבל כבר מיומנת היטב. כמי שעיקר העיסוק שלה הוא עיצוב אירועים והפקות והעברת סדנאות, הקורונה הגיעה ולא היה מה לדבר על אירועים וסדנאות.

"לקח לי רגע, אבל די מהר נזכרתי בשיעור שהחיים כבר לימדו אותי רגע לפני והגבתי למצב. החלטתי לקחת את כל הדברים שמשמחים אותי: צמחים, פרחים, הדרכות DIY, עיצוב וספרי השראה ולחלוק אותם עם האנשים שלי באינסטגרם, וגם פתחתי עמוד לקנייה של כל הגודיז האלו. כמות האהבה שקבלתי הדהימה וריגשה אותי. תוך 24 שעות הקמתי בעזרת צוות מדהים מפעל קטן לייצור מארזי השראה בוטניים מלאים באהבה, זרי פרחים וצמחים והפידבקים שקבלתי פשוט היו שווים הכל. בחרתי להתמסר למציאות ולהתמודד איתה ולא לעמוד קפואה במקום, גם בימים שהם לא פשוטים. בנוסף, החלטתי לפתוח סטודיו ליצירה של ״ולדיס״, בו אצלם את התוכן הוויזואלי עבורי וגם עבור העסקים שאעבוד איתם, אייצר חבילות עיצוב ומתנות בוטניות משמחות, אעביר סדנאות וארכז שם את כל מה שאני הכי אוהבת. אני מרגישה שכל דבר מגיע בזמן שלו, הקורונה בהחלט שינתה את המציאות וגרמה לי לחשב כל מיני מסלולים מחדש."

עסקים בימי קורונה

תהילה גבאיי דויטש

תהילה היא בעלת אוטומטית – שירותי דיגיטל ואוטומציה לעסקים. היא מתמחה בדפי נחיתה ומערכי שיווק. העסק הראשון שלה הוא אוטול'ה סדנאות בתחזוקת רכב, עסק שקיים כבר חמש שנים ובמסגרתו נסעה בכל רחבי הארץ ולימדה נשים להכיר את הרכב, להחליף גלגל וכדו'. מתחילת העסק עסקה במקביל גם בתחום הדיגיטל.

"כבר לפני שנה הבנתי שאני רוצה לעשות שינוי מקצועי. נרשמתי לקורס אוטומציה והתחלתי עסק חדש על אש נמוכה. כשהתחילה הקורונה התבטלו לי בבת אחת סדנאות שנקבעו חצי שנה קדימה והבנתי שזו ההזדמנות שלי. קפצתי למים והתחלתי לעבוד רק בעסק החדש. אני מרגישה שזה משהו שהיה נכון לי בלי קשר, והקורונה רק דחפה אותי להתחיל, אבל מעכשיו זה יהיה מצב קבוע. השינוי משפע עלי מעולה ואני ממש שמחה שעשיתי אותו אני חושבת שאם בא לנו לעשות שינוי אולי לא צריך לחכות שיהיה תירוץ חיצוני כמו קורונה, מגיע לנו לעשות שינויים גם סתם ככה."

שיר-ים פסקה

עד מרץ האחרון הייתה שיר-ים בלוגרית טיולים במשרה מלאה. הבלוג Check in/out אותו פתחה בשמת 2017 שימש עבורה פינה ברשת לשיתוף המקומות המהממים והלא מתויירים בהם ביקרה בהם בארץ ובעולם ועם הזמן היא החלה לנהל את הבלוג במשרה מלאה כשפרנסתה מגיעה בין השאר מהרצאות וגם סדנאות על 'איך לטייל בזול' ומעמלות על הרכישות דרך האתר. ואז הופיע נגיף קורונה והשמיים נסגרו בלי לדעת מתי יפתחו בשנית ומתי נוכל לחזור לטייל באותה התדירות.

"במסגרת ניהול הבלוג למדתי רבות על עולם הדיגיטל. לקחתי קורסים של מיטב בוני ומקדמי האתרים בעולם, התנסיתי ועזרתי לקולגות לנהל את הפלטפורמות הדיגיטליות שלהן. מידי פעם גם סיפקתי שירותים של קידום אתרים ובניית אתרים, אבל זה לא היה העיקר. כשהגיעה הקורונה, ידעתי שזה השלב להמציא את עצמי מחדש, אז פתחתי את הדיגיטלית. בדיגיטלית אני מציעה שירותים של בניית אתרים, ליווי ולימוד ניהול אתר וקידום אורגני בגוגל. במקביל לעסק החדש, אני ממשיכה לתחזק את הבלוג. למרות שאין הכנסות, אני בוחרת לשמור עליו ולתחזק אותו, על מנת שיחזיק מעמד עד היום שאחרי. אם יש משהו שלמדנו מהקורונה, זה שעדיף ליצור הכנסה שמושתת על מספר מקורות. לכן, אם אתם פותחים עסק חדש, תנסו תמיד ללמוד תחומים נוספים משיקים כדי לא להסתמך על מקור הכנסה אחד יחיד."

עסקים בימי קורונה

אסנת גוטמן

לפני חמש שנים פוטרה אסנת מעבודתה כמנהלת שיווק בחברה בינלאומית לאחר 23 שנים בשל צמצומים. היא החליטה לפתוח עסק לעיצוב תכשיטים וסדנאות אומנות בשם "אסנת גוטמן דיזיין" ובהמשך גם עסק נוסף של טיולי נשים המתמקדים באומנות, תרבות וטבע בשם "מטיילות עם אסנת גוטמן בארץ ובחו"ל". עם התפרצות הקורונה נאלצה לבטל טיול שתוכנן למרוקו ובהמשך גם טיול לגאנה, והעסק של התכשיטים הוקפא.

"לאחר ישיבה בבית בחודש הראשון של הסגר חשבתי מה אני יכולה לעשות על מנת לשמור על השפיות וליצור הכנסה לעסק שלי. בחנתי את הצרכים שלי כמעצבת ומה היה לי חסר כשירות ללקוחות והגעתי למסקנה שבסגר כולם עוברים למשלוחים ומכאן הדרך הייתה מהירה. החלטתי שאני מקימה עסק של מתן שירות משלוחים לעסקים קטנים. בחרתי שם לעסקPick Up  משלוחים לכל הלב. יצרתי לוגו בעצמי ובו הכנסתי דבורה שמייצגת את היתרונות של העסק – יעילות, חריצות, סדר ואחריות מלאה על איכות השירות. בניתי מחירון, פתחתי דף פייסבוק ושלחתי הודעות אישיות למעצבות חברות שלי. ומכאן העסק התחיל לזוז. אני מרגישה מצוין עם היכולת שלי להתאים את עצמי למצב. אני מאמינה שלא אפסיק את העיסוק כשליחה גם אם המצב יחזור לקדמותו. את פעילות הטיולים אמשיך לשמר ואני מקווה שהטיולים בחו"ל יחזרו גם הם אם לא בקרוב אז לקראת שנה הבאה ובעסק של התכשיטים והסדנאות כרגע אני בשלב של חשיבה ורה ארגון מחדש."

לי-לך מור לזר

לי-לך היא בעלת חברת Level Up, המספקת ניהול באאוטסורסינג לעסקים קטנים ובינוניים בתחומי השיווק (און ליין / אוף ליין), משאבי אנוש וניהול פרויקטים מיוחדים. בשנה וחצי האחרונות הייתה מנהלת שיווק ואדמינית באחת מהיבואניות הרשמיות של SAMSUNG בארץ. עם הקורונה יצאה לחל"ת וכשהזמן עבר היא הבינה שככל הנראה לא תחזור לשם, מה שאכן קרה. היא החליטה לא לחפש עבודה כשכירה ולבנות עסק שמשלב את כל התחומים בהם עסקה כשכירה בעשרים השנים האחרונת.

"במהלך השנה האחרונה למדתי יזמות עסקית, אך אין ספק שהזמן בבית אפשר לי לנקות את המחשבות מרעשי הרקע והראיון לעסק משלי שהיה עד אז מאוד ראשוני קיבל כיוון ברור. תמיד עסקתי בכמה תחומים מקצועיים במקביל: שיווק ומדיה דיגיטלית, עיצוב גרפי וניהול משאבי אנוש, הדרכה ופעילויות רווחה, ניהול אדמיניסטרטיבי והפקת אירועים, וחשבתי שכדאי לבחור תחום ולמקד את עצמי אבל לא הצלחתי להחליט על מה לוותר. כשישבתי בבית בסגר והרעיונות לא הפסיקו לזרום, הבנתי שהידע והניסיון הרב תחומיים האלה הם הייחוד שלי והייחוד הזה יכול לתרום לצמיחה של עסקים קטנים ובינוניים שאינם יכולים או צריכים להחזיק עובד במשרה מלאה בתחומים אלה, אך כן זקוקים ליד מקצועית ומכוונת. אין ספק שאי הוודאות הכלכלית שאנו חווים כרגע כעצמאיים משפיעה עלינו מאוד, אך אני מרגישה שעשיתי את הצעד הנכון בעבורי ובעבור המשפחה שלי, צעד שמאפשר לי את האיזון אליו שאפתי להגיע בניהול הזמנים, המשימות והזמן המשותף שלנו."

 

במדור נשים ועסקים במגזין מתפרסמות כתבות על עסקים שונים. לקריאת כל הכתבות במדור לחצי כאן.

יש לך עסק ותרצי שאכתוב עליך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין.
מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

חדש!!! הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה