הטיפים / המדריך להתחלה חדשה עם צמחי הבית

מי שעוקב כבר יודע, עשיתי כל מיני דברים בחיים אבל לגדל צמחים בהצלחה עוד לא הצלחתי. לא משנה כמה רציתי ולא משנה כמה הבטחתי, בסוף הם מתו. כי מה לעשות, אם משקים אותם רק בשבוע הראשון אי אפשר לצפות מהם לשרוד. כל כמה זמן אני מסתכלת באינסטגרם ובפינטרסט ורואה כל כך הרבה ירוק וגם אני ירוקה – מקנאה. לפני כמה זמן אפילו ראיינתי את בעלי הבלוג אורבן ג'נגל וקניתי את הספר, וכולי הייתי הבטחות. וכלום.

אבל אני מרגישה שעם כל השינוי שעומד לפנינו עכשיו וכל המומחים שאומרים שדברים לא יחזרו להיות כמו קודם, אני רוצה לעלות על הגל. גם לי יהיו צמחים בבית! אבל איך? איך הם ישרדו? למזלי, אני מכירה את רינת טל מסוקולינה. רינת היא פלנט סטיילרית שזה אומר מעצבת צמחיית פנים וזה נשמע פשוט מגניב, כי היא האישה שתכניס לכם צמחים הביתה, אבל עם תכנון להצלחה! רינת מייעצת, מלווה ומיישמת פרויקטים של עיצוב בית עם צמחים, ועובדת בשיתופי פעולה נהדרים עם מעצבות פנים, אדריכליות ומלבישות בתים. והיא הביאה לי ענף בתוך צנצנת עם מים לפני יותר משנה וזה הדבר היחיד אצלי בבית ששורד!

אז היום רינת מתאחרת כאן כדי לעזור לנו ביצירת הרגלים של טיפוח צמחים

רבות מאיתנו רוצות מאוד להכניס צמחים חיים לביתנו, אבל נושאות זיכרונות צורבים של כישלון ואכזבה, או לא מבינות כיצד יוכלו לטפל בדבר נוסף בחיינו העמוסים, או פשוט לא יודעות מאיפה להתחיל.

פרק ב' בחייך עם צמחי הבית

אז אם את מסכימה להיפרד לרגע מהתואר "הורגת צמחים" שכה טיפחת ולהתחיל את פרק ב' בחייך עם צמחי הבית, הנה כמה המלצות שיעזרו לך להצליח. בתמונות אפשר להכיר כמה צמחים וגם לראות דוגמאות לפרויקטים שלי של פלנטסטיילינג – עיצוב בתים עם צמחים.

צילום: רינת טל
צילום: רינת טל

מצאי את הרצון שלך.

דמייני פינה מסוימת בביתך שתהיה עטויה צמחים חיים. שאלי את עצמך: כזה אני רוצה? למה זה יעשה לי טוב? אולי תגלי שאין סיבה חשובה ממש עבורך כרגע לגדל צמחים, מלבד העובדה שכולם מדברים על זה? או אולי, חזון הצמחים יעביר בך רטט פנימי של שמחה, ובכל פעם שתזכרי בו הוא יניע אותך לקום ולהשקיע את חמש הדקות הנדרשות לצמחים. בשביל להצליח לגדל צמחים בבית לא צריך כשרון מולד ("אצבעות ירוקות"), גם לא ידע מקיף. דרוש רק רצון! וידע בסיסי ביותר.

מתוך פרויקט של פלנטסטיילינג – עיצוב בתים עם צמחים | צילום: רינת טל
מתוך פרויקט של פלנטסטיילינג – עיצוב בתים עם צמחים | צילום: מורן מעין
מתוך פרויקט של פלנטסטיילינג – עיצוב בתים עם צמחים | צילום: רינת טל
מתוך פרויקט של פלנטסטיילינג – עיצוב בתים עם צמחים | צילום: רינת טל

התחילי מהמטבח.

אם עד היום התקשית להיות בקשר קבוע עם הצמחים, התחילי מחדש עם השיש במטבח. זהו היעד התיירותי הכי פופולרי בבית, וכף רגל אדם דורכת בו עשרות פעמים ביום לפחות (וזה בימים רגילים). להעיף מבט על הצמחים זה ממש על הדרך, והמרחק בין הברז לצמחים שלידו לא דורש אפילו צעד אחד. מה שנגיש וקל יותר, קורה יותר.

רכזי את המאמצים בפינה אחת. מצאי פינה על השיש שתתאים לכך, בשאיפה קרוב לחלון, הניחי מגש שיגדיר את אזור העציצים ועליו הם יונחו – כך לא תצטרכי לדאוג לעודפי המים שיתנקזו מהעציצים  הכי טוב יהיה אם תגביהי את העציצים מעל פני המגש, עם כמה אבנים קטנות או כל חפץ קטן.

מדף קנקני ייחורים במים מתוך פרויקט פלנט סטיילינג | צילום: טלי דברת
מתוך פרויקט של פלנט סטיילינג – עיצוב בתים עם צמחים | צילום: טלי דברת

תגובה מהירה נדרשת!

קצב החיים הרגיל ופייסבוק הרגילו אותנו שמה שלא מקבל תגובה תוך 2 דקות הוא לא רלוונטי, בעוד שהצמחים מרגילים אותנו בחזרה לקצב הקדום, של הגוף והטבע. אבל בשביל להתמיד בהרגל החדש יהיה טוב אם נראה תוצאות ניכרות של הפעולות שאנו עושים, ומהר, כתגמול על המאמץ ועידוד שעשינו טוב.

לכן, חשוב להתחיל לא רק עם צמחים "סלחניים", אלא עם כאלו שקצב הצמיחה שלהם מהיר יחסית. צמחים עם עלים קטנים ורבים (המלצות למטה) לרב יצמחו מהר יותר מצמח עם מספר קטן של עלים גדולים ומרשימים (כמו אוזן הפיל שקצב לידת עלה הוא כלידת פיל). ומה שעוד טוב בדיוק עכשיו, זה שמתחיל האביב וזה זמן ההתעוררות והצמיחה של רב צמחי הבית. בשביל בוסט מהיר במיוחד של מוטיבציה תמיד טוב לתת מבט על שורשים של צמח שהשרשת בעצמך (ראי בהמשך).

עשי פחות.

השקעה בצמחים אינה נמדדת בזמן אלא באיכות. כשאנחנו רוצים להראות אהבה, או לוודא שמשהו יצליח, אנחנו רוצים לעשות משהו, ועם צמחים זה בדרך כלל – להשקות עוד. אבל האמת היא שצמחים בתוך הבית זקוקים לפחות השקיה ממה שנדמה לנו, ובמקום זאת לתשומת הלב הפשוטה, בכל פעם שאת עוברת לידו. איך נראה לך הצמח לעומת הפעם הקודמת ששמת לב אליו? שמח יותר, עייף יותר? איך הגבעולים, זקופים או נפולים? העלים מתוחים או ישרים? את יכולה להבחין במשהו חדש, ניצן צמיחה? או כתמים כלשהם על העלים?

פאלידה זברינה ופילודנדרון הארט ליף מגוון, מתוך פרויקט פלנט סטיילינג | צילום: רינת טל

השרשת ייחורים של קולאוס | צילום רינת טל
סנסיווריה קטנה, שולחנית | צילום: טלי דברת

טכסי לך טכס.

אחת לשבוע היא תדירות טובה לרב צמחי הבית, ואפשר להצמידו להרגל שבועי אחר שכבר מושרש בבית. מה עושים בטכס? מתבוננים ושמים לב. הפעולה היחידה שאולי תעשי בטכס תהיה השקיה – אך רק לצמחים שבדקת ומצאת שאדמתם כבר יבשה (וזו, גבירותיי, תורת ההשקיה בתמצית. אם תרצי להרחיב על שיטות השקיה, פרטתי הכל כאן). שימי לב איך הצמח נראה עכשיו כשהוא יבש, השקי לרוויה וכעבור יממה הסתכלי שוב אם את מבחינה בהבדלים.

בחלוף תקופה קצרה לא תצטרכי עוד את הטכס. את תכירי את הצמחים שלך ויספיק לך מבט "על הדרך" כדי לדעת מה מצבם, לזהות שהם יבשים או להבחין בסימנים של חוסר שמחה. מה תעשי עם סימנים כאלו? כל עוד ההתדרדרות היא לא מהירה ופתאומית (ואז מדובר לרב בעודף מים), העבירי את הצמח למקום עם יותר אור טבעי, עקבי אחר שינויים, חפשי סימנים ורמזים נוספים על העלים והתייעצי לגביהם (את מוזמנת להעלות שאלות בדף שלי או בקהילה שלנו – אורבן ג'נגל BY גברת עם צמחים). עד שתצברי ניסיון וידע והתשובות יהיו אינטואיטיביות.

אם את חולקת בית עם עוד אנשים – האצילי סמכויות.

זה שאת האחראית על הצמחים לא אומר שאת צריכה לעשות הכל בעצמך. את היזמת, הקניינית, המעצבת ומקבלת ההחלטות, אז אין סיבה שלא יהיו לך עוזרים. מני בן או בת בית, בכל גיל, ותני להם חלקת אחריות, אזור מסוים בבית. כשיגיע טכס ההשקיה את תבדקי את הצמחים ותנחי אותם אילו צמחים להשקות הפעם.

האצלת סמכויות | צילום: רינת טל

מינימום מאמץ.

יש שיטות לצמצום, אפילו רב יותר, של המאמץ. ייחורים בקנקן מים, כלומר ענפים שחתכת מצמח, יכולים להשריש ולעמוד שנים בקנקן מים, וכל שתצטרכי הוא לוודא אחת לכמה זמן שבקנקן יש מים (אם הפיה שלו צרה ואין איבוד מים זה יקרה אחת להמון זמן). פה הרחבתי איך לעשות זאת. וגם לפי חוק התגובה המהירה – בחרי צמחים שמשרישים במהירות כמו קולאוס, יהודי נודד, ביצן, ועוד. אין פרויקט פלנט-סטיילינג שאני מסיימת מבלי להשאיר ללקוחה בביתה פינת קנקני זכוכית עם ייחורים ראשוניים לאוסף החדש שלה!

נכון, גם סוקולנטים ידועים כקלים לגידול ואוהבי הזנחה, אבל רב הסוקולנטים לא רוצים לגדול בבית, אז עד שתגלי מי כן תתחילי מהבטוחים – בדיוק תכף מגיעות לזה. ויש גם אמצעים פשוטים להשקיה עצמית של העציץ, תוכלי לקרוא עליהם כאן או לצפות בסרטון שהכנתי בתקופת הקורונה – איך עושים את זה רק עם מה שיש בבית.

בחירת הצמחים – המדריך הקצר

מה כן ומה לא או  7 הצמחים שיעשו אותך מאושרת לנצח. קודם כל, השתדלי לא להקשיב לכתבות שמתחילות ב"7 הצמחים ש…" או "10 הצמחים הכי טובים ל…". שנית, קיסוס הוא לא צמח בית. גם אם יש מי שהצליחו לגדל את הפלא בתוך בית, למה שתתחילי את פרק ב' שלך עם הצמחים שיש להם 7% סיכויי הצלחה? כנ"ל לגבי צמחי תבלין וצמחים שעיקר היופי שלהם בפרחים: עדיף להשאיר אותם למרפסת או לגינה.

השרשת צמחים | צילום: רינת טל
השרשת סינגוניום במים | צילום רינת טל
ייחורים במים מתוך פרויקט פלנט סטיילינג | צילום רינת טל

אז מי כן?

יש כמה צמחים שאפשר להמליץ עליהם באופן גורף ויתאימו את עצמם כמעט לכל פינה ולכל מטפל, ואיתם כדאי להתחיל.

פילודנדרון "הארט ליף" יתאים כמעט לכל מצב אור בבית, הוא קל וסלחני יחסית, וצומח מהר. על ההגדרות האלה יענו גם הפוטוס הרגיל (שגם אם לא הכרת בשם, את תזהי כשתראי), הפוטוס סאטן (כשמו כן הוא – פוטוס בסאטן) והריפסליסים שהם למעשה, סוקולנטים נשפכים. עוד סוקולנט, הפעם גדול מימדים (למעשה גדולה) – היא הסנסיווריה, שתמיד שומרים לה את הפינה החשוכה אך מקפידים לא להשקות אותה עד שהיא ממש מבקשת. אם את מחפשת צמח במראה עצי, פיקוס גומי הוא האחד שיתאים לך כמעט בכל מצב. אחד הצמחים שיכניסו צבע הביתה והם שורדי על היא הפאלידה זברינה (המוכרת יותר כסוג של יהודי נודד). מה שכן, היא תעדיף כמה שיותר אור כדיי לממש את עצמה. ולבסוף, אם בכל זאת תמיד חלמת על קיסוס, את יכולה לגדל במקומו את המתחזה הסוקולנטית שלו – סנציה קיסוסית. בשבילה כן נשמור מקום עם אור טוב ליד החלון, ונשקה כשיבש, כמו כולם.

תודה

תודה רינת שהתארחת כאן, ונתת לנו עצות וגם סיכוי להצליח לגדל צמחייה בבית . ואם אתן רוצות להכיר קצת יותר טוב את רינת מוזמנות להיכנס לאתר, לאינסטגרם וגם לדף פייסבוק שלה.

יש לך עסק ותרצי לתת את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין.
מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

רוצות לקרוא פוסטים אורחים נוספים בנושאים שרלוונטיים ליום יום של כולנו? כל הפוסטים הקודמים כאן

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

חדש!!! הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

2 תגובות

  1. דנה רדא הגב

    פוסט מעולה ויפה גם בנראות וגם בתוכן, שימושי ביותר תודה רבה!

  2. סהר קרט - יולו בלוג הגב

    פוסט מעולה!! שעברנו דירה לא מזמן באמת שמתי דגש על הצמחים שמתאים להם לחיות בתוך הבית. צמח הזמיה פשוט מעולה לתוך הבית- לא צריך הרבה אור והשקייה

השארת תגובה