את אפרת יפה אני מכירה מאז שגיליתי את עולם הבלוגים, בין השאר דרך בלוג העיצוב הוותיק והטוב שלה ‘קפה ויפה’ שהיה בין הבלוגים הראשונים אותם קראתי ואליהם התמכרתי. הזמן עבר ולשמחתי שתינו השתבחנו ואפילו הייתה לי את ההזדמנות לפגוש את אפרת ולשמוע קצת על הדרך ועל ראיית העולם שלה. בנוסף לכתיבה בבלוג, כיום אפרת היא מומחית לטרנדים, חדשנות ויצירתיות – חוקרת, מרצה וכותבת על הנושא.
טרנדים זה משהו שמעסיק את כולנו בעולם הדינמי של היום. מה זה בכלל טרנד? זה לא תמיד ברור ומה שעוד לא ברור זו החשיבה והמחקר שעומדים מאחורי בחירת וקביעת טרנדים. כדי לענות על חלק מהשאלות, הזמנתי את אפרת להרחיב בנושא.
אז אפרת מתארחת היום ומכניסה אתכן לעולם הטרנדים הכל כך מעניין:
טרנד היא מילה שמושאלת מעולמות הכלכלה והסטטיסטיקה. זוהי עקומה שמתארת מגמה. ממש כמו בכלכלה ובסטטיסטיקה, גם באפנה, בעיצוב וכו' יש לנו עקומות שמתארות מגמות. יש בהן עליות וירידות יציבות וצפויות, ולפעמים גם סטיות חדות. יש שפל ויש 'פיקים'. בסופו של דבר העקומה הזו מתארת תהליך. כשאנשים אומרים טרנד הם מתכוונים ל'פיק' על העקומה. אבל כשאנחנו, אנשי המקצוע אומרים טרנד אנחנו מתכוונים לכל התהליך שאותו 'פיק' עשה, מהרגע שהגיח לאוויר העולם ועד שדעך ונמוג.
טרנד או אופנה חולפת
אנחנו קוראים כל הזמן כתבות בסגנון ‘8 הצבעים הטרנדים לקיץ’, ‘10 הטרנדים החמים בעיצוב אריזה’, ‘9 פיצ'רים חדשניים בעיצוב מטבחים’. הכתבות הללו מוכיחות בצורה הכי יסודית עד כמה המושג טרנד לא מובן נכון בציבור. בסופו של דבר, כל 8 הגוונים או 10 סגנונות האריזה או 9 הפיצ'רים החדשים במטבח המוצגים בכתבות, הם רק ביטויים שונים ומגוונים של טרנד אחד או שניים, או מקסימום ארבעה.
טרנד הוא לא
חשוב להבדיל בין FAD ('להיט' או 'אפנה חולפת' או 'שגעון חולף') לטרנד. FAD – הכוונה למשהו שהוא להיט במעגלים מסוימים, אבל לא מצליח לחדור למעגלים אחרים או אל המיינסטרים ובאמת להשפיע. ולכן אינו טרנד. FADהוא מקרה שטחי שיכול לקחת חודש, עונה (ואם הלך לו טוב אז שנה-שנתיים), לשגע קבוצה מסוימת של אנשים, אבל אז להעלם בלי להותיר עקבות. תחשבו 'ספינר'.
טרנד הוא כן
טרנד אמיתי אורך כ-15-20 שנים, שבמהלכן הוא תוסס לאט ובשקט, וחודר בעקביות משיגעון של אדם יצירתי אחד לחברה שלמה. ויש גם מטה-טרנד (metatrends) – זרמים או אם תרצו כוחות, שאורכים עשרות שנים וממש מעצבים את המאה. טרנדים משנים לא רק את צורת הלבוש ועיצוב הבתים שלנו, אלא את כל צורת החיים שלנו – הערכים, האמונות, החינוך.
דוגמא טובה היא צבע – בכל עונה גווני צבע חדשים באים וחולפים. רובם תופסים עונה-שתיים ונמוגים. זה FAD. אבל יש לעומתם גווני צבע שמבליחים, שהם ממש טרנד. הצבע הוורוד למשל שידר תופעה מרתקת שזכתה בשנת 2016, כשסוף סוף הבינו אותה, לשם המפוקפק ‘ורוד מילניאל’. כאן הצבע היה רכיב משמעותי במערך גנטי שלם של מאפייני אישיות של דור.
טרנדים הם המנוע למקוריות ולחידוש
טרנדים כרוכים תמיד בקדמה טכנולוגית ובחדשנות. הם מושפעים מהן ומשפיעים עליהן. זה מנוע דו סטרי. העוסקים בטרנדולוגיה עוסקים גם בחדשנות וביצירתיות. טרנד אומר שיש מקוריות. שיש סקרנות. שיש לאדם אש של יצירתיות לפרוץ דרך, לחדש, ליצור שינוי. זה מה שהניע אותי לצאת לדרך מקצועית נוספת במקביל ולחקור את הנושא של יצירתיות.
טרנד זה טוב
בעיני, טרנד זה טוב. אבל לשאול האם טרנד זה טוב, זה כמו לשאול האם החיים זה טוב, האם יופי זה טוב. בסופו של דבר זו שאלה פילוסופית עמוקה. מצב בו כולם נראים ומתנהגים אותו דבר ‘כי זה טרנדי’ – זהו בעצם השלב שבו טרנד מגיע לרוויה, שבו הוא פוגע במיינסטרים. בשלב הזה, בו ההמונים משכפלים בנחת, כבר עסוקים מוחות קריאייטיבים ומאד מקוריים בהמצאת הדבר הבא.
טרנדים רלוונטיים לכל תחום
בסופו של דבר טרנד ישפיע על האופן שבו אנשים חיים ומתנהגים באותו עידן. ולכן הוא רלוונטי לכל תחום. מעבר לרלוונטיות השאלה היא עד כמה זה דחוף. עד כמה התחום הוא ראשוני ובהול בשרשרת המזון של הטרנדים. השאלה היא יותר מהי ההיררכיה שבה מחלחלת ההתנהגות הזו, ובאיזו מהירות.
מקצוע חדש – טרנדולוגיה
בעידן הידע המטורף שלנו, הלקוח יודע כל הזמן מה הולך הרגע. לעצב ולייצר מוצר, קולקציה, טכנולוגיה, מיזם או שרות לוקח הרבה מאד זמן. אם אני עובדת עכשיו על בסיס מה שנודע לעולם הרגע, עד שאני אהיה מוכנה עם המוצר או השרות שלי יהיה מאוחר מדי. כדי להיות מוכנה בזמן הנכון, להצליח למכור או להשפיע, אני חייבת לדעת לחשוב קדימה ולצפות מה הולך לקרות.
טרנדולוג לא באמת חוזה או מנבא משהו.
טרנדולוג מתבונן. בהרבה עומק. בהרבה ריכוז. בהרבה סבלנות. ומצליב את נתוני ההתבוננות שלו מול כל הידע והניסיון שלו ושל העולם. כמו מחקר אקדמי אשר בסופו מזקקים את כל העובדות, הידע והמספרים לסיפור פשוט, חזק וטוב. בעולם הידע המחובר שלנו, יש כל כך הרבה שפות עיצוב שרצות ברקע במקביל, כל אחת עם המטען הגנטי והסמנטי שלה. אבל בסופו של דבר המומחיות והידע של טרנדולוג זה לפענח ולחשוף את ה DNA של כל שפה, של כל סגנון, של כל ביטוי, ולקבץ יחד את אלה שנושאים את אותו מסר ומתוך כך להבין את הזרם התת קרקעי שמניע את הדור שלנו. אנחנו תמיד מגיעים בסופו של דבר ל- 3-5 אשכולות, שמהם הכל נובע.
זה מזכיר מצב שבו אמא שיש לה ילד עם רגישות או מחלה מסוימת – היא חוקרת ולומדת על התסמינים והסיבות, קונה ספרות מקצועית, שואלת מומחים בתחום ומפתחת ורגישות גבוהה בכל מה שקשור לילד, מקטלגת מידע ממה שקורה ביום יום, לומדת להבין כל פעולה ולדעת מה התגובה המתאימה.
להיות טרנדולוגית זה בדיוק זה.
אני קודם כל לומדת ואוספת מידע על ‘המחלה’ ועל ה’תסמינים’ של ההתנהגות האנושית – היסטוריה ואמנות, טכנולוגיה וכלכלה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, מדעי המח ועוד. בנוסף, אני מפתחת רגישות מאד גבוהה למה שקורה בעולם ברגע זה, ושואלת את עצמי ממה זה מגיע ומה זה אומר. אני לא ממציאה שום דבר, אלא מצמידה את האוזן שלי לקרקע ויודעת לרכז את כל החושים שלי, לשמוע צעדים במרחק קילומטרים רבים מכאן, ועל סמך הידע שאני לומדת ואוגרת, לנתח ולהסביר את מהירות הצעדים ואת הכיוון שלהם.
כל אחת יכול להיות טרנדולוגית
טרנדולוגיה זה אמנם ידע יקר שיש לחברות הענקיות בלבד, אבל אני שואפת ללמד כל מעצבת, יזמית, אמנית וכו' להיות הטרנדולוגית בעסק שלה, ואם היא לא פנויה ללמוד, לתרגל ולשמור על כושר – אז אני שמחה לייעץ לה ולתת לה את כל המידע היקר הזה במחיר שהיא לגמרי מסוגלת לשלם.
להיות הטרנדולוגית של העסק שלך
האם כל אחת יכולה להיות טרנדולוגית? זו שאלה מצוינת. כי נכון שכל אחת יכולה להתאמן, לרוץ מרתונים ולהיות בכושר. אבל לא כל אחת יכולה להיות אצנית אולימפית. צריך גם סט כישורים שהוא מעבר לעצם הכושר וליכולת הריצה – יכולות מנטליות כמו תחרותיות, שאפתנות, עמידה בלחץ וכו' ורצון לעסוק בזה כמקצוע לחיים.
אני אוהבת את כל מה שקשור לעיסוק בטרנדים וחיזויים. אני אוהבת את החידוש, את השינוי, את ההבטחה. אני אוהבת את הסקרנות, את הגיוון. אני אוהבת את ההיסטוריה, את האפנה והעיצוב, אבל גם את נפש האדם, שמפעילה את הכל, ואת מדעי המח. אני אוהבת המצאות וטכנולוגיה, דמיון וחלומות שהופכים למציאות. והכי הכי אני אוהבת איך הכל מתחבר. לעשות את הסינתזה זה כמו לפענח פרשיית רצח או לפתור את התרגיל המתמטי הכי עסיסי. ואל תשכחו מאין באתי. בסופו של דבר יש לי נפש שפשוט אוהבת לגלות לעולם סיפור טוב.
מה שאני יכולה זה ללמד, להכניס לכושר ואז לאמן בקביעות כדי לשמור על הכושר ואף לשפר אותו. רק בודדות הופכות את זה באמת למקצוע חיים, כי זה באמת לא מתאים לכל אחת. אבל אם מבינים את העיקרון, נכנסים לסטייט אוף מיינד, לומדים איך להתבונן, ואז שומרים טוב על כושר – זה מספיק. ואיך תהפכו לטרנדולוגיות בעסק שלכן?
להיות מעודכנות בכל הקשור לטרנדים: לקרוא את המאמרים שאני כותבת, להגיע לטרנד טוק או לסדנאות שאני עורכת ולהתרגל להתבונן על העולם בקביעות דרך ה’משקפיים’ שאני נותנת. אני כל הזמן בחשיבה ובפיתוח של כלים ומוצרים שיוכלו לעזור לכן בזה.
פגישות ממוקדות מטרה עם מעצבות או יזמיות: אני מכינה אתכן לייצור של מוצר/קולקציה ואתן יוצאות ממני ברורות מבחינת סגנון גזרות, צבעים, חומרים וטכנולוגיות, ובהבנה הכי חשובה – לאן הולך העולם ולמה ישתוקק הלקוח שלכן. כמעצבות אתן כבר ממשיכות את זה משם מצוין.
ליווי של עסקים בעולם של טרנדים: אני עובדת גם עם נשות עסקים ויזמיות. אני מראה לכן איך לקרוא את ‘כוכב הצפון’ שהוא שפת הטרנדים. כך שתוכלו לכוון את ההיגוי של העסק או המוצר שלכן להצלחה מסחרית גדולה וללמוד אילו ניואנסים או פיצ'רים להכניס במוצר/שרות כדי שיהיה רלוונטי ויוביל חדשנות.
חדש!!! הספר פינה משלך
סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...
עולם של נשים, פינות והשראה מחכה לך ממש כאן במגזין מיס מנדלה
הצטרפי לרשימת התפוצה ואשמח לשתף אותך בכל מה שקורה במגזין
*מבטיחה לא לשלוח ספאם
תודה שנרשמת. בקרוב תקבלי מייל לאישור הרישום.