פינת העבודה שלי היא אחד המקומות הכי מבולגנים (אבל לא היחיד) בבית. כדי להתמודד עם הבלאגן אפילו פיצלתי אותה לכמה פינות נפרדות שיכילו את אוסף חומרי היצירה, המחברות והניירות המיותרים שלי. זה לא כל כך עזר. יכול להיות שאני צריכה לחשוב על דרך אחרת לפתרון הבעיה. אולי אני פשוט צריכה לסדר אותה?
תמיד אנחנו חושבות שסדר זו פעולה ממש פשוטה. להחזיר הכל למקום וזהו. אבל בעצם יש הרבה מעבר, וסדר נכון הוא סדר אמיתי. ולכן הזמנתי את דפנה ברקת להתארח כאן ולעזור לכל מי שעומדת בפני המשימה של סידור אמיתי ונכון של מרחב העבודה שלה. דפנה היא חברה שלי והיא גם מומחית בסידור, סטיילינג והלבשת הבית ללקוחות פרטיים ועסקיים, עם הרבה ניסיון בסידור פינות ומרחבי עבודה.
אלו ההצעות וההמלצות של דפנה בכל מה שקשור לסידור מרחב העבודה שלנו:
איך צמחה פינת העבודה?
כשהמחשבים החלו להיכנס לכל בית בשלהי שנות ה- 90', הם מוקמו בפינה ייעודית, לעיתים קרובות בקצה הסלון, שהפכה לפינת העבודה המשפחתית. עם הזמן, נוספו אליה מדפים, כוננית או ארון קטן שהכילו גם את הניירת של הבית והיא שימשה בעיקר את ההורים.
עם ההתפתחות של תחום העיצוב בתחילת שנות האלפיים והפיכתו לזמין ומקובל יותר, פינת העבודה הביתית הפכה לאזור מגובש יותר, שמתוכנן עיצובית וארגונית באופן המותאם לצרכי בעליה, במיוחד כאשר מדובר על עצמאיות העובדות מהבית.
יש הרבה עצמאיות שבוחרות למקם את פינת העבודה בחלל נפרד או אף בחדר עבודה ייעודי. זאת על מנת ליצור הפרדה מוחשית וגם מנטאלית מחלל הבית וכדי לא להישאב לעבודות הבית והטיפול בילדים.
הדגש הוא על יצירת חלל שמצד אחד יהיה נוח ופונקציונלי ומצד שני יהיה גם אסתטי ומעוצב. כשחושבים על סידור וארגון פינת עבודה, חושבים על שני דברים: מה הפינה תכיל וכיצד תאוחסן התכולה שלה.
מה תכיל פינת העבודה
אני עובדת עם לא מעט עצמאיות, בעיקר יוצרות, ונוכחת כל פעם מחדש כמה חשיבות יש להגדרה הראשונית מה תכיל פינת העבודה ולהחלטה האם המחשב והניירת העסקית ימוקמו בה. כמסדרת אני דוגלת בשיטה הקטגורית – קרי, כל מה ששייך לעסק, צריך להיות ממוקם באותו המקום. עם זאת, צריך לסייג ולומר שלא לכולם זה מתאים.
הרבה יוצרות, לדוגמא קרמיקאיות, יעדיפו שאזור מסוים יהווה את פינת היצירה בה הן יוצרת ובאזור אחר בבית או בסטודיו, ימוקמו המחשב והניירת שהעבודה עליהם אינה יומיומית. פינת העבודה שלהן תכלול הרבה חומרי יצירה, כלים בהם הן משתמשות וחומרי השראה שונים החל ממגזינים וחוברות וכלה בגלויות, פריטים דקורטיביים וגם סתם חתיכה של עץ או נייר יפה שמצאו בחוץ ומספקים להן השראה ורעיונות.
לעומת זאת, מעצבות פנים, אדריכליות, מעצבות מוצר, כלכלניות ונשות שיווק, יעדיפו שסביבת העבודה תכלול את הניירת ובעיקר את המחשב, כיוון שהוא מהווה חלק בלתי נפרד בעבודתן והן נזקקות לו במהלך היום.
בין אם פינת העבודה היא גם משרד ובין אם לא, מה שמשמעותי יותר הוא ארגון הפינה, הן מבחינה פונקציונאלית והן מבחינה עיצובית. ובעצם השניים קשורים זה בזה, שכן סדר וארגון נוטים להכניס רפטטיביות (חזרתיות) שנעימה לעין, ובעקבות זאת משרים רוגע.
כיצד תאוחסן התכולה של פינת העבודה
לפני שמחליטים כיצד לאחסן, יש להגדיר מה בדיוק צריך להיות מאוחסן בפינת העבודה, ובאיזו רמה של נגישות. כשכל הצרכים ברורים, אפשר להחליט מהו אופן האחסון המתאים.
שולחן כתיבה אני אישית מעדיפה שולחן גדול במיוחד, במידה וניתן, כזה שנוח לעבוד עליו ויש מספיק מקום לסלסלה עם ניירת לטיפול, לפנקסים, לדפי ממו ולכלי כתיבה.
ניירת בדרך כלל אציע לסדר את הניירת בקלסרים או מעמדים, עם הפרדה לפי קטגוריות עסקיות, וכל סוג חשבון בשמרדף נפרד.
כלי כתיבה את כלי הכתיבה, פנקסים ומחברות, ואף כרטיסי ביקור, אני ממליצה לאחסן בכלים דקורטיביים על שולחן הכתיבה והמדפים.
פריטים בשימוש יום יומי חשוב שמה שנמצא בשימוש יומיומי יהיה מאוחסן במקום זמין, למשל על מדף פתוח מעל שולחן העבודה ויהיה נגיש בכל עת.
חומרי יצירה: בפינות עבודה שהעצמאית גם יוצרת בהן, אני מציעה שחומרי היצירה יהיו גלויים, מסודרים בתוך מכלים שקופים כמו צנצנות זכוכית או קופסאות פלסטיק, ניירות גדולים וגלילים יהיו סדורים בדליים מאמייל או מתכת או סלי קש, בדים יהיו מקופלים בארון עם דלת שקופה ובערימה קדמית ולא אחורית, כדי שיהיה קל לשלוף אותם. אלו לא כללי ברזל, וכל אחת יכולה להחליט מה נוח לה יותר- מיכלי פלסטיק, צנצנות זכוכית, או אולי סלסילות קש.
עומס בפינת העבודה: בעסק יש חשיבות כלכלית פר אקסלנס לארגון היעיל הזה, כדי לוודא שאין לעסק הוצאות מיותרות וכפילויות. אך מעבר לחשיבות הכלכלית הזו, כשפינת העבודה או הסטודיו עמוסים לעייפה בחומרים, יש תחושה של חוסר סדר, של בלאגן ושל עומס שלא נעים ולא נוח לעבוד בהם. בתוך כל זה, ובפרט כשהמדובר בעסק יוצר, חשוב מאד גם הארגון הקטגורי שתורם גם לארגון אך גם לנראות האסתטית ומשרה תחושת הרמוניה גם כשיש עומס יחסי בסטודיו או בפינת העבודה.
אחסון נסתר מהעין: אני מציעה לבעלות סטודיו גדול, לאחסן חלק מהרזרבות של חומרי היצירה שלהן בארון סגור ולהשאיר על מדפים או כוננית פתוחה רק את החומרים שבהם משתמשים בקביעות, וזאת על מנת למנוע תחושה של הצפה, של קשיי החלטה ובחירה כאשר ניגשים לעשייה. מעבר לכך, כפי שכבר ציינתי, פחות חומרי יצירה על מדף גלוי, ייצרו פחות עומס בעין, ותחושה רגועה יותר.
טיפים לסידור יעיל ונעים של פינת העבודה
במקום לקנות חדש אפשר להשתמש בפריטים קיימים – קופסאות פח יפות, מיכלים נאים מקש, קרטון או פלסטיק שאולי יכולים לשמש לאחסון. ליצירתיות שבינינו, אפשר גם לעטוף כלי בניירות או טפטים יפים, לעטר בסרטים מיוחדים, לתפור מבד עטיפה, ועוד רעיונות יצירתיים מסוג זה.
לפני רכישה של חומרי יצירה חדשים – אם לא כל החומרים גלויים, כדאי לוודא לפני רכישת חומרים חדשים שאין מלאי במקום נסתר מהעין.
מה ליד מה – כל החומרים, הניירת או חומרי ההשראה מאותו הסוג, ימוקמו באותם כלי אחסון, וכל 'בני משפחתם' ימוקמו קרוב אליהם. לדוגמא, כלי התפירה ימוקמו ליד הכפתורים ואביזרי הקישוט למוצרים וכל אלו ימוקמו בסמוך לבדים. גלילי ניירות ימוקמו בסמוך למספריים, דבקים, מדבקות וכו'.
לסדר באופן שאוהבים – חשוב שהדקורציה תישא חן בעיננו כי היא זו שהופכת את פינת העבודה לא רק לפונקציונלית אלא גם לנעימה, כזו שהעצמאית נהנית מהשהייה בה. וגם אם בזמן העבודה נוח לה שיש 'בלאגן' מסביבה, חשוב שתהיה מאורגנת, שלכל פריט יהיה מקום אליו יחזור בסוף השימוש.
ועצה אחרונה פרטית שעובדת לי תמיד
פריט אחד או שניים שממש חשובים לכן, גלויה עם ברכה שקיבלתן, פסלון שאתן אוהבות, ראש אייל מניטורי מחרס צבוע, שקיבלתי במתנה מלקוחה, כל פריט שקרוב לליבכן וגורם לכן להרגשה חמימה וטובה, הציבו או תלו במקום בולט לעיין.
זו הדרך הטובה ביותר להזכיר לעצמכן כשאתן נמצאות במרחב העבודה, מה חשוב לכן ומה גורם לכן לתחושת רוגע, כדי שתוכלנה להתמקד בצמיחת העסק.
ולסיום, חשוב לי תמיד לציין שאמנם סדר וארגון חשובים לצורך תכנון, נוחות רוגע והתפתחות, אך כפי שאומר המשפט שמקורו לא נודע 'בלי סדר, דבר לא יכול להתקיים. בלי תוהו, דבר לא יכול להתפתח'.
ולכן אאחל לנו לשנה החדשה שנדע ליצור ולהתפתח ולצמוח גם כאשר הסדר סביבנו אינו מושלם, ממש כמו החיים עצמם. שנה פורייה ומאושרת, דפנה ברקת
מוזמנות להיכנס לפוסטים הקודמים במדור פוסטים אורחים
תודה
תודה דפנה שהתארחת כאן. הצצתי בפינה שלי ויש לי עוד הרבה עבודה לעשות שם עד שתשרור הרמוניה ויהיה מקום לכל פריט. אבל אני מבטיחה לנסות. אולי אחרי החגים… אתן מוזמנות להכיר את דפנה באתר ובדף הפייסבוק שלה.
דפנה ואני נשמח לשמוע איזה טיפים יש לכן לסידור פינת העבודה ומה אתן מתכננות ליישם מההמלצות שבפוסט. ספרו לנו!
***מכירות את הבלוג שלי בפייסבוק? אל תשכחו לבקר…
פוסט חובה לגזור ולשמור
כן, לשמור ליום פנוי לסידור הפינה… חחח…