פרסום של אירוע קרוב בפייסבוק עורר את התעניינותי: תערוכת 'סביבות עבודה' בביתן הלנה רובינשטיין בתל-אביב. רשמתי ביומן. לא צריך לחפש סיבות לגיחה קצרה לתל-אביב, אבל זו בהחלט נשמעה לי הזדמנות מצויינת.
אני הרי רואה פינות עבודה כל היום. מחפשת אותן בפינטרסט, מחפשת אותן פה ושם בכתבות של אחרים וכמובן אצל עשרות רבות של נשים, שחלקן הגדול כבר שיתף אותי ואת העוקבים של הדף שלי בפינות המופלאות שלהן. נכון שפינות מושקעות ומעוצבות הן תאווה לעיניים אבל אני תמיד אומרת שהעיצוב לא בהכרח חשוב, אלא השיתוף, ההצצה לפינה האישית שלהן והאפשרות לקבל השראה שהיא לא רק עיצובית.
בערב הפתיחה של התערוכה הלוגיסטיקה הייתה לצידי. בלי תקלות של הרגע האחרון, אפילו מצאתי חניה חינם בלי להתאמץ. צעדתי ברגל לכיוון מקום התערוכה, שאפתי קצת מהאוויר התל-אביבי והינה אני שם. המולה. המון אנשים. הבניין עצמו נראה בשלבי בנייה, מה שיתברר עוד מעט כחלק בלתי נפרד מהתערוכה.
נכנסתי לתערוכה וכבר רשמתי לעצמי הערה – לא להגיע לבד לתערוכה. מכיוון שמדובר היה בערב הפתיחה, הגיעו הרבה בני משפחה, חברים ומכרים של המציגים (אני לא ביניהם…) כדי להתרשם ולהחליף חוויות.
'סביבות עבודה' היא תערוכה שהינה מחווה לעולם הולך ונעלם. "בתקופה שבה מפעלים ועסקים משפחתיים זעירים נעלמים בהדרגה מן הנוף המקומי, נבלעים בקונגלומרטים של מגה-תעשיות ושל רשתות ענק, התערוכה 'סביבות עבודה' שולחת את אמניה לעבוד בסביבות 'נון-אומנותיות', לחוות אותן ולהכירן. סביבות עבודה, שאמנים רבים רואים בהן נקודת מוצא ומקור השראה לעבודת האמנות: נגריה, מחנה מאסר לעבודות כפייה, חנות סיטונאית לאביזרי אופנה, בית מסחר לחומרי בניין ואתר בניה – כל אלו הפכו למעבדות ניסוי ולחללי סטודיו, ובתוך כך איפשרו לבחון את שאלת המקום: מה בין בית לסטודיו למקום עבודה?" כך אומרת רויטל בן-אשר פרץ, אוצרת התערוכה. הציטוט מהפוסט הזה.
הזמנה לפתיחת התערוכה |
ל'סביבות עבודה' נבחרו חמישה אמנים שבין השאר בבעלות משפחותיהם עסק משפחתי – שי רטנר, רעות פרסטר, רועי מרדכי, דלית שרון ומאיר טאטי. כל קומה בביתן, כולל המדרגות והגג הוקדשה לסביבת עבודה אחת, המהווה ביטוי להשקפת עולמו האישית והאומנותית של האמן.
בתערוכה הזו ראיתי הזדמנות להסתכל על פינות עבודה וסביבות עבודה בצורה שונה מן הרגיל. עברתי קומה קומה והתרשמתי מהיצירתיות של כל אחד מהמציגים. התעכבתי ב'קנולר אביזרי אופנה', המיצב של רעות פרסטר. כל אחד מתחבר למשהו אחר. הסביבה הזו של חנות אביזרים, של קיר שהוא כולו מגירות עם פריטים צבעוניים בגדלים וצורות שונים הזכירה לי את הטיולים שלי לאורך רחוב אלנבי. בנוסף לפינת העבודה שלה בחנות המשפחתית, ישנה פינה שניה, הממוקמת בקומת הכניסה של ביתן הלנה רובינשטיין, שם פתחה רעות חנות כשהרעיון היה להרחיב כביכול את העסק המשפחתי. בחנות מוכרים אבזמים, אביזרים מהחנות וגם עבודות אמנות של רעות במחיר סמלי. זאת חנות מכירה, שהיא חלק מהתעתוע שיש היום באמנות, שמערבב בין תחומים ובין האישי לפרטי.
הדלפק בביתן הלנה רובינשטיין | צילום: רעות פרסטר |
קפיצה קטנה אחורה בזמן: פעם תל-אביב הייתה מורכבת עבורי משני חלקים. החלק של דרך נמיר, אליו מגיעים עם קו 501 מרעננה והחלק של אלנבי/דיזינגוף, אליו מגיעים עם קו 47. בפעמים הראשונות בהן הגעתי לאיזור הזה של אלנבי, הגעתי עם אמא שלי כשהייתי תלמידה בבית ספר. היינו מסתובבות בצד שקרוב יותר לים, הלא הוא הצד של הנעליים ושל שוק הכרמל.
כמה שנים אחר כך, כשגיליתי את כל חנויות האביזרים והחומרים להכנת תכשיטים באיזור כיכר המושבות, ביקרתי שם בלא מעט הזדמנויות ונהנתי ללכת ברחוב (ברחוב אלנבי וסביבתו) ולהציץ לתוך חנויות שקיימות שם עשרות שנים. חנויות אביזרים, חומרי בניין, כלי נגינה, כלי תפירה, החנות של האולסטאר ועוד. לפעמים חשוכות, לרוב קטנות וליד הדלפק בעלי החנויות, דיירים ותיקים של הרחוב. אני אפילו לא יודעת אם הם מצליחים למכור הרבה בחנות אבל בעייני, החנויות האלו הן מוסד ואבן יסוד של הרחוב ושל העיר כולה.
בעקבות הביקור בתערוכה ועם ההחלטה לכתוב פוסט זה הגעתי לביקור ברחוב אלנבי. לא שאני צריכה סיבה, הרי אין פעם אחת שאני מגיעה לפינת אלנבי/שינקין/קינג גורג' מבלי לעשות גיחה קטנה ולראות מה חדש (בעיקר חנויות בגדים מתחלפות אבל אלו פחות מעניינות אותי)
אלנבי חיכה לי כאילו לא עברה שנה בערך מאז שהייתי שם בפעם האחרונה (פחות אטרקטיבי כשיש תינוק שרוצה לקפוץ מהעגלה).
מכיוון שאני עושה דוקטורט על פינות עבודה (לא מוכר על ידי שום מוסד חינוך בארץ או בחו"ל…) החלטתי לחפש כמה פינות ולשתף אותן כאן.
דבר ראשון נכנסתי לקנולר, שנמצאת סמוך לפינת אלנבי ומוטיפיורי. הרי לא יכול להיות שאכתוב על החנות בלי להתרשם בעצמי… ביקורי לא הפתיע את שגיא קנולר (אח של רעות) ותוך כדי סיור בפינת העבודה של רעות, שמעתי קצת על ההיסטוריה של המשפחה מפי שגיא ואביו. החנות המשפחתית "קנולר" עוסקת בייבוא, בשיווק ובייצוא אביזרי אופנה והוקמה ב-1958. שולחן העבודה של רעות, מכשירי העבודה שלה וחלק מעבודותיה נמצאים בפינה צדדית של החנות. צילמתי ודיברנו, ואם זמני לא היה קצוב, בוודאי הייתי נשארת כדי לשמוע עוד סיפורים על החנות והמשפחה.
החנות ברחוב מונטיפיורי |
הפינה של רעות בתוך החנות |
מכשירים ואביזרים בפינה של רעות |
שגיא אמר שהרחוב מאוד השתנה. חנויות ישנות נסגרות ובמקומן קמות חדשות, ושונות. כשיצאתי מ"קנולר" והמשכתי בטיול שלי לאורך הרחוב, שמתי לב שכמה חנויות שהיו שם בביקוריי הקודמים נעלמו, וחלקן היו חשוכות ולפעמים פשוט ריקות. האמת… התאכזבתי שלא יהיה לי מה לצלם אבל בעיקר הייתה תחושה של עצב. על משהו שהולך ונעלם. בדיוק כמו שאמרה רויטל בן-אשר פרץ, אוצרת התערוכה.
הפינות הבאות הן חלק ממה שצילמתי וכולן סמוכות לרחוב אלנבי:
אצל סקל ניסים, הזמן עצר מלכת, ולא נראה שמשהו השתנה בפינה הזו כבר עשרות שנים:
עומס של פריטים שמאפיין חנויות בסביבה הזו, יחד עם שולחן העבודה/המכירה/המדידות
מדפים עמוסים ופינה עם אופי בחנות ספרים
הפינה של אליס (שמחפשת שותפה), חנות צרה וידידותית בנחלת בנימין, עם פחות ותק אבל המון אופי.
נוסטלגיה? לא הייתי קוראת לזה כך, כי לא הייתי שם לפני עשרות שנים כשפתחו את החנויות, כשהקירות היו לבנים ובעלי החנויות צעירים. אבל ההרגשה הזו, שיש כשנכנסים לאיזו חנות, איזו פיסה של היסטוריה, גם אם לא מוכרת לכל, זו ההרגשה שהייתה לי כשראיתי את המיצב של רעות פרסטר בתערוכה.
* כל התמונות צולמו ע"י מיס מנדלה אלא אם כן צויין אחרת
תבקרו ותתרשמו,
מיס מנדלה
פוסט מעולה. אוהבת את החיבור בין האמנות (התערוכה), חיי היום יום (הטיול באלנבי) והקשר שלהם לפינה שלך…
… ותוך כדי קריאה אני נזכרת שאני חייבת לך (לפחות) שתי פינות עבודה
יופי של פוסט! מאד מתחברת
תודה מיכל 🙂
אני ממש הרגשתי את החיבור כשהייתי בתערוכה וידעתי שאלך לאלנבי!
תודה!!
אני שמחה שהתחברת למה שכתבתי – איזה כיף…
בקשר לפינות – אני מחכה בסבלנות 🙂
תודה רבה על כתיבתך הקסומה והמרגשת.
אשמח להיפגש עמך שוב בתערוכה,
רויטל בן-אשר פרץ
תודה רבה על כתיבתך הקסומה והמרגשת.
אשמח להיפגש עמך שוב בתערוכה,
רויטל בן-אשר פרץ
אני שמחה שאהבת 🙂
אני מקווה שיצא לי להגיע שוב…