בקיץ אני תמיד חושבת על שינויים. בעצם, לא רק בקיץ. אבל כשמסתיימת עוד שנת לימודים, אני יודעת שזה הזמן לעשות סדר קצת יותר יסודי. לזרוק מה שלא צריך, לשמור את מה שכן במגירת הזיכרונות, ולהתאים את החדר למה שמחכה לו בתחילת ספטמבר. כבר מספר חודשים שאני חושבת שהגיע הזמן לסדר את פינת העבודה של הבכורה, שעולה לחטיבה. דיברנו על כך, ובמהלך השנה היא גם עשתה (מיוזמתה) שינוי בחדר, ויום אחד הוא הפך מחדר של ילדה לחדר של נערה.
אני בטוחה שזה לא קורה רק אצלי… ואני חושבת שפינות העבודה של ילדינו הן בהחלט מקום שבו יש להשקיע מחשבה בעיצוב ובהתאמה לצרכים, כדי שיוכלו לתרום לתהליך הלמידה, אבל לא רק. אז כדי לתת לכם את הטיפים הכי טובים לעיצוב פינת עבודה מושלמת לילדים, פניתי לקרן בר. קרן היא מעצבת פנים, בעלת הסטודיו KarenB לעיצוב הבית. מעבר לעבודה שלה כמעצבת פנים קרן גם מרצה לעיצוב וארגונומיה במכללת אורט וגם כותבת בלוג מקסים מלא בהשראה, הדרכות, סיפורים על אנשים ובתים ובטיפים מעשיים לעיצוב הבית. היא גם חברה שאני מאוד אוהבת, ואנחנו מכירות כבר כמה שנים, מאז שנכנסתי לעולם הכתיבה והבלוגים.
אז בואו נקרא יחד את מה שקרן מספרת ומציעה:
איך לעצב פינת עבודה מושלמת לילדים?
נכון, ספטמבר עוד קצת רחוק מאתנו, אבל בלי שנרגיש הוא יהיה כבר כאן. זה מצחיק, כי למרות שאני כבר אישה בוגרת וכיתה א׳ רחוקה ממני שנות אור, אני עדיין זוכרת את ההתרגשות מהמעמד וכמובן את פינת העבודה שהייתה לי. היום, אני בעצמי אמא ומחכה ליום שבו הילדים שלי יעלו לכיתה א׳ ואוכל לעצב עבורם סביבת עבודה נעימה בה יוכלו למלא את ראשם היפה בידע ויצירתיות. עד שהיום הזה יגיע, אני שמחה לחלוק כמה טיפים ליצירת פינת עבודה משגעת לקטנטנים.
לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן
הטיפ הראשון והכי חשוב שיש לי לכל מי שרוצה לעצב פינת עבודה לילד שלה הוא לבחור את המיקום של פינת העבודה. ״מה הכוונה?״ אתן שואלות? ״הרי ברור שהיא תהיה בחדר שלו…״ אתן חושבות לעצמכן. האמנם? ילדים מתנהלים בצורה קצת אחרת ממבוגרים… הם חיים על הרצפה, מתחת לשולחן האוכל ובין הכריות של הספה. לפחות עד שהם מגיעים לגיל הטיפשעשרה ומסתגרים בחדר ודווקא אז, לא בטוח שנרצה שהם יהיו לבד עם המחשב מאחורי דלת סגורה. בנוסף, לכל ילד יהיו העדפות אחרות, ילד אחד יעדיף ללמוד בחדר בשקט מבלי שיפריעו לו, בעוד שאחר יעדיף להכין את שיעורי הבית בסלון או בפינת המשפחה ולהנות מהאפשרות להיעזר במשפחה בעת הצורך במקום להיות רחוק מההתרחשויות בבית.
לכן, לפני שתרוצו לרכוש שולחן כתיבה תואם לחדר השינה שלהם, כדאי לחשוב האם כל זה נחוץ? איפה הילד שלי ירגיש הכי נוח להכין שיעורים? האם הוא אוהב לעשות דברים לבד או שהוא דווקא אוהב שיושבים יחד איתו לפעילויות שונות. פינת העבודה בהחלט יכולה להיות חלק מהחלל הציבורי כך שלמעשה כל אחד יכול לשבת בה ולעבוד.
אם אין לכן מקום לפינת עבודה, ייתכן ואתן שבויות ברעיון של חדר עבודה גדול ומפנק. אבל האמת היא שלא בהכרח צריך פינת עבודה בומבסטית שתופסת קיר שלם. לפעמים, שולחן קטן וצנוע יעשה את העבודה ובינינו, על שולחן קטן יש פחות מקום לבלאגן. בעידן בו החדרים מצטמקים להם, קשה למצוא חדר שבו יש מקום למיטה, ארון ושולחן כתיבה, כך ששולחן קטן בהחלט יכול להיות פתרון טוב. לא נשאר בחדר מקום אפילו לשולחן קטן? נסו למצוא פינה אחרת בבית שבה ניתן יהיה לשלב שולחן. לפעמים המקומות הכי יצירתיים הם הכי נוחים: בפינת האוכל, במבואת הכניסה ואפילו במסדרון.
ארגון וסדר
בואו ונשים את הדברים על השולחן (כתיבה), אנחנו ממש לא אוהבות בלגאן, מצד שני, זה קצת בלתי נמנע כשמדובר בילדים (ואם נהיה לגמרי כנות גם כשמדובר במבוגרים). הדבר הראשון שצריך לזכור הוא שבית שגרים בו, תמיד עלול להיות קצת מבולגן ופשוט לקבל את העובדה הזו באהבה. אבל אם בכל זאת נרצה לשמור על הסדר, כדאי שנעצב את פינת העבודה כך שיהיה קל יותר לשמור על הסדר. איך עושים את זה? דבר ראשון כדאי שלכל דבר יהיה מקום. קלסרים, חוצצים, מגירות מחולקות, קופסאות עם תוויות. כל אלו עוזרים לשמירה על הסדר. יש לכם את כל אלה, אבל עדיין השולחן נראה מבולגן? יכול להיות שכל קלסר וקופסא הם בצבע אחר? אם רוצים לשמור על מראה אחיד, כדאי לבחור אביזרים בצבע נייטרלי אחיד ובכך לשמור על הסדר בצורה יותר טוב. רצוי גם להשתלט עם הכבלים בכדי לשמור על מראה מסודר ונקי יותר.
צבעים
אחת השאלות הכי נפוצות שאני נשאלת היא ״באיזה צבע לבחור?״ והלוואי שהתשובה הייתה פשוטה. שילובי צבעים היא תורה שלמה שתלויה בגורמים שונים כמו התאורה בחדר, הצבע של הרצפה, הקירות והרהיטים. ובכל זאת, אני יכולה לתת לכם כמה טיפים לגבי צבעים שכדאי להשתמש בהם בפינת העבודה מההיבט הפסיכולוגי. צבעים משפיעים על מצב הרוח שלנו ולכן חשוב להתייחס אליהם כשמשלבים אותם בעיצוב פינת העבודה. הכל תלוי באווירה שנרצה ליצור בחדר. ניתן להשתמש בצבעים ממריצים כמו אדום, כתום וצהוב אבל אם נרצה לייצר חדר בו ניתן לעבוד בשלווה ורוגע, הכחול והירוק יתאימו לנו יותר. איך בוחרים? הכל תלוי במה שעוזר לילד שלכם לעבוד טוב יותר. האם הוא צריך המרצה או דווקא רוגע בכדי לעבוד. לא משנה באיזה כיוון תלכו, אני ממליצה לכם לבחור פלטת צבעים של עד חמישה צבעים שעובדים טוב יחד. חשוב לזכור לא להתפרע! ולמי שלא בדיוק יודעת איך לשלב צבעים, כלל האצבע הוא להשתמש ב80% צבעים ניטרליים ו20% צבעים עזים.
השראה
אחד הדברים הכי קסומים בפינות עבודה הוא לוח ההשראה המורכב בד״כ מתמונות שונות ואוספים קטנים. אני כל כך אוהבת לראות לוחות השראה בפינות עבודה. כל לוח שונה וייחודי, מורכב מפיסות נוסטלגיה, מזכרות, תמונות יפות ומשפטי השראה. אני חושבת שכל פינת עבודה שמכבדת את עצמה חייבת לוח כזה. לא משנה אם זה לוח שעם, לוח רשת או כל רעיון יצירתי אחר שחשבת עליו. ברגע שיש לוח שכזה, אפשר לתלות עליו כל מיני דברים שיגרמו לילדכן להרגיש מוצלח. מדליות שזכה בהן, מבחנים עם ציונים טובים או אפילו ברכה שכתבתם שמזכירה לו כמה הוא אהוב. ביום יום, קל לשכוח שאנחנו מוצלחים ותזכורות קטנות שכאלו, תמיד עוזרות לרומם את מצב הרוח ולשמור על הביטחון העצמי.
הטיפ הזה מתאים לכל מי שרוצה להוסיף טאצ׳ אישי לעיצוב של חדר הילדים. כאן נכנסות ההעדפות האישיות של כל ילד וילדה. שימוש בצבעים אהובים, לקיחת השראה מהתחביבים והדברים שמייחדים אותם באמת. כשהם ישבו בפינה, הם ירגישו שהיא הפינה הקטנה שלהם ולא סתם איזו פינה גנרית שניתן למצוא בכל בית. יש כל כך הרבה דרכים להכניס את הטאצ׳ הייחודי…. ברהיטים, תמונות, אביזרים וצבעוניות.
תודה
תודה רבה לך קרן על הטיפים המעולים!
יש עוד חודש שלם לחשוב ולתכנן את פינת העבודה של הילדים, אז קדימה לעבודה! ואם אתן רוצות לשדרג עוד חדר או לקבל השראה, אתן מוזמנות להיכנס לבלוג של קרן, בו תוכלו למצוא תוכן איכותי ונדיב בכל מה שקשור בעולם עיצוב הפנים וגם להכיר קצת את קרן.
קרן ואני נשמח לשמוע מכן אילו טיפים יישמתם ואיך נראית פינת העבודה של ילדיכם, אז ספרו לנו!
*צילום בראש הפוסט: אביבית וייסמן
***מכירות את הבלוג שלי בפייסבוק? אל תשכחו לבקר…
פוסט מקסים! 🙂
מעניין כמה הפנטזיה שלנו של ליצור מרחב עבודה יפה, נגיש, יפהפה, פרקטי, יפה ממש, נוח ויפה (כבר אמרתי?) עומד בהלימה עם הרצון הבסיסי של הילדים שלנו, בסופו של יום, "לעבוד" במרחבים הציבוריים של הבית 🙂
זו הסיבה שהכי חשוב קודם לבדוק מה הצורך של הילד באמת. אם הוא אוהבת לעבוד בחלל הציבורי, ייתכן ובכלל אין שום צורך בפינת עבודה מוגדרת.