הטיפים / איך נעזור לילדים להצליח בהבנת הנקרא

בתיה קלר מפתחת קורסים ומשחקים לילדים בשנות בית הספר היסודי בתחום השפה העברית. בעברה עבדה במשך עשור כמורה בבתי ספר יסודיים ונפגשה עם תלמידים רבים המתקשים בהבנת הנקרא. הורים רבים שאלו אותה, בעיקר באספות ההורים, כיצד הם יכולים לחזק את נושא הבנת הנקרא בבית ולא היה לה מענה על כך. היא הבינה שהיא חייבת למצוא דרך יצירתית לעודד קריאה והבנת הנקרא. היא זיהתה צורך בשוק, הפשילה שרוולים ויצרה קורסים דיגיטליים, המלווים בבובה ומסייעים לילדים ולהוריהם לתרגל את נושא הבנת הקריאה בבית, ולהפיק מתהליך הקריאה משמעות. אם הילד שלכם ניגש אליכם עם עזרה בשיעורי בית בתחום השפה, אתם בטח רוצים לעזור לו. אלו הטיפים של בתיה להורים שרוצים שהילדים שלהם יצליחו ב"הבנת הנקרא".

ליצירת קשר עם בתיה מוזמנות להיכנס לאתר ולדף העסקי שלה.

צילום: יעל רביד

איך נעזור לילדים להצליח בהבנת הנקרא?

אל תבקשו לקרוא שוב: נתחיל במה לא – אל תבקשו מהילדים לקרוא שוב ושוב את אותו הקטע. יש סיבה שהם לא הבינו את הקטע בקריאה הראשונה. קריאה חוזרת בדרך כלל לא עוזרת ולפעמים אפילו מזיקה: מעוררת אנטגוניזם לקריאה, והופכת אותה לסיזיפית. קריאה חוזרת יעילה רק אחרי שברור מה היה הדבר שהפריע בהבנה ומכוונים בה מציאת רמזים ומפתחות להבנה של הטקסט כולו.

העשירו את אוצר המילים שלהם: אל תהססו, דברו איתם בשפה גבוהה ולא מתיילדת. העשירו את מדף הספרים בספרים מגוונים. שימו לב לאוצר מילים "אקדמי" שיקל עליהם להתמודד עם טקסט עיוני (קובץ מתנה לשימושכם).
בתוך אוצר המילים האקדמי נמצא את מילות הקישור השכיחות בטקסטים מהסוג העיוני. מילים אלה עוזרות לנו להבין את ההקשרים בין הפסקאות השונות ואת הרצף הכללי של הטקסט. כשהרעיון הכללי בטקסט עיוני מובן לנו, אנחנו יכולים להעמיק בו ולהפיק ממנו משמעויות נוספות. למשחק מיוחד לילדים ולקריאה נוספת הקליקו כאן.

הרחיבו את תחומי הדעת שלהם. למדו ביחד נושאים שונים וחשפו אותם לעולמות תוכן מגוונים ורחבים. ילד שמטייל וחשוף לנושאים, מקצועות ואנשים מגוונים אינו דומה לילד שצר עולמו כעולם נמלה. כל אחד מהם ניגש לטקסט מנקודת מוצא אחרת לגמרי.

העלו לדיוניים משפחתיים מקרים אישיים או אירועים אקטואליים, שאלו אותם לדעתם והביעו את דעתכם. הדיונים האלה מפתחים ומעמיקים הבנה. הם מגדילים את היכולת להסיק מסקנות ויוצרים מודעות לטקסטים בהם מוצגת עמדת הכותב כמו טקסט שכנוע למשל.

תיווך: הסתכלו על הדברים מנקודת מבטם של הילדים ונסו להבין למה טקסט קצר שנראה פשוט בעיניים שלנו יכול להיות מורכב או מבלבל דרך העיניים שלהם. תווכו את הטקסט לילדים והסבירו להם גם מה שנראה בעיניכם מובן מאליו: מהו תוכן עניינים, מהו תקציר, מהי המלצה ועוד.

הצטרפו אליי והעניקו לילדים כלים להבין את הנקרא. הקורסים שלי הם שיעורים קצרים, הנראים כמו תכנית טלוויזיה ופחות כמו שיעור. מדברים בשפתם של הילדים ומאפשרים להם לחוות הצלחה, להנות מהלמידה ולהיות עצמאיים בשטח. לכל שיעור מצולם מצטרף ניב, בובת גרב מגניבה, אשר הופכת את כל התוכן לקליל, ברור יותר ומעניין. הילדים עצמאיים לגמרי, צופים בשיעור ופועלים יחד עם בתיה, יד ביד, כשהם מקבלים כלים להתמודד עם הוראות, שאלות וטקסט חדש.

ליצירת קשר עם בתיה מוזמנות להיכנס לאתר ולדף העסקי שלה, או להצטרף לקבוצה מפתחים שפה והבנה אצל ילדים.

במדור הטיפים מתפרסמות כתבות עם טיפים בנושאים שונים. ההמלצות ניתנות על ידי נשות מקצוע שמתראיינות למגזין, מובאות כלשונן ואין המגזין נושא כל אחריות על תוכן או טיב ההמלצה. לשאלות נוספות מוזמנות לפנות לבעלת העסק. לקריאת כל הטיפים במדור לחצי כאן

יש לך עסק ותרצי לכתוב את הטיפים שלך? אשמח לספר לך על אפשרויות הפרסום במגזין ולשלוח הצעת מחיר. מוזמנת להתקשר או לכתוב לי 053-6065120 / manu.biener.g@gmail.com

* הניוזלטר של מגזין 'מיס מנדלה' ישלח אליך ישירות לדוא"ל עם עדכונים על פוסטים חדשים. את ההרשמה לניוזלטר ניתן לבטל בכל עת.

הספר פינה משלך

סיפורים על נשים ומרחבי עבודה, עכשיו במבצע מיוחד וללא דמי משלוח! הזמינו עוד היום את העותק שלכן...

Facebook comments

השארת תגובה